به گزارشافکارنیوز،قهوه از نظر ترکیبات شیمیایى دارای آلکالوئید کافئین است. در برگ‌ها و در میوه قهوه علاوه بر کافئین، آلکالوئیدهاى آدنین، گزانتین، هایپوگزانتین و همچنین ماده گوانین نیز وجود دارد.

کافئین یک آلکالوئید متبلور و تلخ است و فرمول خام آن C۸H۱۰N۴O۲ است که از قهوه و چاى گرفته مى‏‌شود و مدر و محرک است همچنین وى مطبوع عطر قهوه قسمتى مربوط به وجود " مرکاپتان " است که در قهوه بوداده وجود دارد.

مصارف درمانی:

۱. ملین

۲. مدر

۳. خشک کننده رطوبت

۴. تحریک دستگاه اعصاب مرکزی

۵. اتساع رگ های قلب(کرونرهای قلب)

۶. درمان سردرد پس از کشیدن مایع نخاعی

۷. براى سرفه بلغمى و اکثر انواع سردردها و چشم‌‏دردها و مالیخولیا و آنچه که در اثر غلیظ شدن اخلاط به وجود مى‌‏آید مفید است‏.

۸. ضماد آن با عسل براى ترمیم عضو از جا در رفته‏ مفید است.

۹. در یمن که از موطن‌هاى قهوه عربى است، قهوه دم‏کرده سبز را بعد از غذا مى‏‌خورند همین است که براى کمک به هضم غذا از آن کمک می‌گیرند.

۱۰. یکى از بهترین محرکات است و عمل هضم را سهل مى‏‌کند و بدن را در مقابل ناراحتى‏‌هاى روحى مقاوم مى‏‌سازد.

۱۱. قهوه یکى از پادزهرها در قبال آلکالوئیدها است و شاید این به دلیل خاصیت ضد خواب آن است.

۱۲. دانه‏‌هاى بوداده قهوه ضدعفونى‏‌کننده و زایل‏‌کننده بو است.

۱۳. جوشانده دانه‏‌هاى خام و بونداده قهوه براى معالجه ناراحتى‌‏هاى مثانه و قولنج مثانه و کلیه مفید است.

۱۴. براى عضلات برونش‌ها آرامبخش است و مقاومت بدن را در جریان تمرین‌هاى سنگین ورزشى افزایش مى‏‌دهد.

۱۵. کافئین موجود در قهوه موجب مى‏ شود که مواد شیمیایى رفع افسردگى و ایجاد فرح در مغز فعال شوند و باعثسرحال آمدن و نشاط شخص شود.

۱۶. تحقیقات علمى جدید در کانادا نشان مى‏‌دهد که قهوه غلیظ اثر درمانى خوبى براى بیمارى آسم دارد.

۱۷. قهوه یا حتى قهوه بدون کافئین، با تانن‌هایى که دارد، دندان‌ها را مى‏‌شوید و از فعالیت پلاک باکتریایى که ایجاد حفره در دندان مى‏‌کند جلوگیرى می‌کند. قهوه نظیر چاى و کاکائو یک مایع مفید شست‏وشوى دهان و ضد فساد دندان است.

۱۸. برخلاف نگرانى مردم دایر به اینکه قهوه ممکن است سرطان زا باشد، به ویژه سرطان لوز المعده و مثانه، تحقیقات جدید نشان مى‏‌دهد که قهوه از این اتهام مبراست.

۱۹. آزمایش‌هاى لابراتوارى نشان مى‏‌دهد که مواد شیمیایى موجود در قهوه حتى از سرطان جلوگیرى مى‏‌کند.

۲۰. قابض است و در قطع بعضى اسهال‏‌ها مؤثر واقع مى‏‌شود.

۲۱. جویدن یک یا دو عدد قهوه بوداده در دهان بوى سیر را از دهان مى‌‏برد.

۲۲. قهوه تقویت معده کرده، منع صعود بخارات به دماغ(مغز) می‌کند.

۲۳. خوردن دم‏کرده آن بازکننده گرفتگى‏‌ها بوده و مسکن دردها، غلیان خون، مسکن حدت صفرا، سودا و سوزاندن آن است د و اخلاط را رقیق و صاف مى‌کند لذا در موارد تب‌هاى خونى و صفراوى و سوداوى خصوصا در اوایل و بعد از بروز آبله مفید است و براى یرقان نیز نافع است‏.

عوارض جانبی و احتیاطات:

۱. اگر انسان یک گرم کافئین مصرف کند مسموم شده و دچار سردرد، بی قراری، هذیان ضعیف، لرزش عضلات و تندی ضربان قلب خواهد شد و مصرف ۱۰ گرم آن کشنده است.

۲. خفقان(تپش قلب)

۳. نفخ

۴. قولنج

۵. مالیخولیا و کابوس

۶. خشک نمودن آلات تنفس و درشتى آن

۷. لاغرى بدن

۸. تقلیل منى

۹. قدرت جنسى را کاهش مى‌‏دهد.

۱۰. برای افراد با مزاج سرد و تر و دارای غلبه اخلاط فاسد بسیار مضر است.

۱۱. افراط در خوردن قهوه احتمال بیمارى‌‏هاى قلبى را افزایش مى‏‌دهد.

۱۲. قهوه از عوامل مؤثر در تحریک ترشح اسید معدى شناخته شده است، بنابراین براى بیماران مبتلا به اولسر(زخم) معده آسیب زا است.

۱۳. بانوان باردار باید از نوشیدن قهوه خودداری کنند زیرا ممکن است باعثتغییر شکل در ساختمان ژن ها و نوزاد انسان(Careingogenic) و ایجاد جنین ناقص الخلقه(Mutagenic) شود.

۱۴. تحقیقات نشان مى‏ دهد که قهوه یک عامل تهدیدکننده در اسهال مزمن است و پس از قطع خوردن قهوه معمولا در اغلب اشخاص اسهال خوب مى‏‌شود.

۱۵. کافئینیسم؛ زیاده روی در مصرف قهوه به ویژه در افراد عصبی عوارضی پدید می آورد که اصطلاحا کافئینیسم نام دارند.

سیما رفیعی، کارشناسی زیست شناسی گیاهی، عضو فعال انجمن تحقیقات طب سنتی ایران معتقد است که در این افراد بی خوابی، تپش قلب، درد معده، سوء هاضمه، بی اشتهایی، سرگیجه ها و کابوس پدید می آید. بدیهی است با قطع مصرف قهوه عوارض آن به تدریج از بین می رود برای درمان بهتر باید با پزشک مشورت کرد.

مصلحات(اصلاح کننده قهوه):

زنجبیل، نبات، گلاب، روغن پسته و امثال اینها است‏.