به گزارش افکارنیوز به نقل از فارس، اجلاس سران جنبش عدم تعهد که در سال ۱۹۶۱ تشکیل شد و اکنون ۱۲۰ عضو دارد، هفته آینده در تهران برگزار می شود. این جنبش اقتصادهای بزرگی مثل ایران، هند، اندونزی، و آفریقای جنوبی را در خود جای داده است که می توانند نقش بزرگی را در اقتصاد دنیا ایفا کنند.

اعضای این جنبش عمدتا کشورهای درحال توسعه ای هستند که طی سال های اخیر با رشد اقتصادی قابل توجهی مواجه شده اند. در نتیجه این امر وزن جنبش غیرمتعهدها نیز در جهان افزایش یافته و می توان گفت این جنبش از توان و پتانسیل بسیار بیشتری نسبت به قبل برای تاثیر گذاری بر سیاست بین الملل و مشارکت در تصمیم گیری ها بین المللی برخوردار شده است.

یکی از بزرگترین مولفه‌های اقتصادی دنیا که نقش مهمی در مدیریت جهانی می تواند ایفا کند، تاثیر گذاری بر بازار انرژی جهان است و امروزه انرژی به ویژه نفت تاثیر مهمی در اعمال مدیریت اقتصادی دنیا دارد و قدرت اقتصادی کشورها تا حد زیادی تحت تاثیر این عامل اقتصادی است.

امروزه اقتصاد صنعتی شده دنیا تنها بر پایه انرژی می چرخد و کشورهای صنعتی و توسعه یافته جهان بدون نفت حتی یک روز هم دوام نخواهند آورد.

به گزارش فارس، از مجموع حدود ۶۲ میلیون بشکه نفتی که روزانه توسط ۱۳۰ کشور دنیا صادر می شود، حدود ۵۷ درصد یعنی روزانه ۳۵ میلیون بشکه را کشورهای عضو جنبش عدم تعهد صادر می کنند که نشان دهنده پتانسیل بالای این جنبش در تاثیر گذاری بر بازار انرژی جهان و قابلیت استقلال اقتصاد و سیاست این کشورها از کشورهای توسعه یافته که عمدتاً کشورهای سلطه جو هستند، می باشد.

وجود بخش قابل توجهی از ذخایر انرژی به ویژه نفت دنیا در کشورهای عضو جنبش عدم تعهد برگ برنده‌ای است که این کشورها می توانند از آن در پایان دادن به سیطره کشورهای استکباری و سلطه جوی غربی به ویژه آمریکا و اروپا در اقتصاد و سیاست دنیا استفاده کنند.

بر اساس این گزارش، تنها ۱۲ کشور عربستان سعودی، ایران، امارات، عراق، کویت، نیجریه، ونزوئلا، آنگولا، الجزایر، لیبی، سنگاپور و قطر که عضو این جنبش هستند، بیش از ۲۸ میلیون بشکه نفت در روز صادر می کنند که بیش از ۴۵ درصد صادرات روزانه نفت دنیا را شامل می شود.

به نظر می رسد در کنار کارتلهای بزرگی همچون اوپک که در بازار نفت جهان حضور دارند و کم و بیش هم تحت سیطره برخی کشورهای غربی هستند، جنبش عدم تعهد می تواند ساز و کار جدیدی را در داخل این جنبش برای تاثیر گذاری بر بازار انرژی دنیا تعریف کند و وابستگی اقتصاد کشورهای عضو این جنبش را از کشورهای توسعه یافته و صنعتی بکاهد.