آمریکا در " بازی طلا درقبال گاز " رو دست خورد!
سرویس بین الملل افکارنیوز

تانیر بیلدیز، وزیر انرژی ترکیه پس از اظهارات وزیر اقتصاد این کشور از مذاکرات واشنگتن با آنکارا برای اعمال تحریم های جدید علیه ایران خبر داد؛ به نظر می رسد مذاکرات واشنگتن با ترک ها عملا برای تحت پوشش قرار دادن تجارت گاز و طلای ایران و ترکیه است.

تانیر ییلدیز، وزیر انرژی و منابع طبیعی ترکیه روز پنجشنبه، ۹ آذرماه به خبرگزاری رویترز گفته است که از نگاه وی، هیچ اختلافی میان آنکارا و واشنگتن بر سر معاملات گازی، نفتی و معدنی ترکیه با ایران وجود ندارد. وی گفته است که ترکیه با واشنگتن در حال مذاکره است.

تعدادی از سناتورهای آمریکا در اوایل این هفته گفته بودند که آمریکا به دنبال تحریم های جدید علیه ایران است و این تحریم ها قرار است تجارت بخش فلزات و انرژی ایران را تحت تاثیر قرار دهد. یکی از سناتورهای آمریکا گفت: تحریم های جدید بازی طلای ترکیه در قبال گاز ایران را پایان می دهد.

روزنامه ترکی " حریت " به نقل از ظفر چاغلایان، وزیر اقتصاد ترکیه نوشته است، تحریم های تازه آمریکا به منظور جلوگیری فروش طلا به ایران مشکلی برای ترکیه ایجاد نخواهد کرد. وی روز گذشته گفت: تحریم‌های وضع شده از سوی آمریکا برای ترکیه تعهدی ایجاد نمی‌کند و چون ترکیه عضوی از اتحادیه اروپا نیز نیست خود را ملزم به رعایت تحریم های این اتحادیه علیه ایران نمی داند.

گزارش روزنامه " حریت " حاکی است اوایل ماه آینده - دسامبر ۲۰۱۲ - دولت آمریکا در فهرست کشورهای برخوردار از معافیت در ارتباط با تحریم نفتی ایران تجدیدنظر می‌کند. این فهرست شش ماه پیش اعلام شد و ۱۱ کشور، از جمله ترکیه را در برمی‌گرفت که می‌توانستند بدون ترس از عواقب تحریم نفتی ایران، از این کشور نفت خریداری کنند.


چرا ذره بین آمریکا بر ترکیه قرار گرفت؟!

افزایش بی‌سابقه و غیرعادی خرید طلا از ترکیه توسط ایران این گمان را در محافل غربی دامن زده که ممکن است خرید این میزان طلا راهی تازه برای ایران جهت دور زدن تحریم‌ها باشد.

حریت نوشته است که در ۹ ماه اول سال جاری میلادی ایران معادل ۶ میلیارد و ۴۰۰ هزار دلار از ترکیه طلا خریده است. در حالی که این میزان در سال گذشته ۵۴ میلیون دلار بوده است. تنها در ماه اوت به ارزش ۳ میلیارد دلار طلا از طریق امارت عربی متحده به ایران انتقال یافته است. بنابر ارزیابی کارشناسان، تا پایان سال جاری میلادی ارزش طلای خریداری شده ایران از ترکیه به ۷ میلیارد دلار خواهد رسید.

اکنون دولت آمریکا در مورد صدور طلای ترکیه به ایران حساس شده و احتمالا تحریم‌های جدیدی که بزودی در سنای آمریکا به تصویب می‌رسد، فروش طلا به ایران را هدف قرار خواهد داد. یکی از سناتورهای ارشد سنای آمریکا در جلسه روز سه‌شنبه ۲۷ نوامبر(۷ آذر) با اشاره به اینکه ایران در قبال صادرات گاز به ترکیه به دلیل تحریم‌ها از این کشور طلا دریافت می‌کند، اعلام کرد: تحریم‌های جدید آمریکا به " بازی طلا در قبال گاز " ترکیه پایان می‌دهد.

سناتورهایی که کار تنظیم بسته تحریم‌های جدید علیه ایران را بر عهده دارند اعلام کردند که با این تحریم‌ها، بانک‌های خارجی که در معامله با ایران در حوزه‌هایی گسترده‌ای از جمله حمل‌ و نقل، بنادر، کشتی‌سازی و انواع زیادی از انرژی‌ها، نقش دارند مجازات خواهند شد.


ماه گذشته تعدادی از تجار و منابع آگاه به خبرگزاری رویترز گفتند که ایران لیره ترکیه را که ارز معتبری برای معاملات بین‌المللی نیست در خود این کشور به طلا تبدیل می‌کند و میلیون‌ها دلار طلا را از از طریق پیک‌ها از فرودگاه استانبول به دوبی و از آنجا به ایران منتقل می‌کند.

آقای علی باباجان معاون نخست وزیر ترکیه هفته گذشته اعلام کرد که لیره ترکیه در ازای گاز ایران به طلا تبدیل شده است، چراکه امکان نقل و انتقالات پولی بخاطر تحریم‌ها به ایران وجود ندارد.

آمار تجاری رسمی ترکیه نشان می‌دهد که در ماه اوت حدود ۲ میلیارد دلار طلا از این کشور با مقصد نهایی ایران به دوبی صادر شده است. رویترز می‌نویسد که طلای ترکیه به ایران کمک می‌کند که تحریم‌های مالی و بانکی غرب را خنثی کند.

ایران با آغاز تحریم‌های بانکی غرب از ماه مارس واردات طلا از ترکیه را شدت بخشیده است، به طوری که کل صادرات طلای ترکیه در هشت ماهه اول سال جاری نسبت به دور موافق سال گذشته چهار برابر افزایش یافته و به ۱۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار رسیده است.

هم‌اکنون ۹۰ درصد از گاز صادراتی ایران بر اساس قرارداد ۲۵ ساله به ترکیه تحویل داده می‌شود که این رقم حدود ۱۰ میلیارد متر مکعب در سال است.

ایران بعد از روسیه دومین تامینکننده عمده گاز ترکیه است. ایران همچنین سال گذشته روزانه ۱۸۰ هزار بشکه نفت به ترکیه میفروخت که تامین کننده ۵۲ درصد از نفت وارداتی این کشور بود، اما ترکیه برای معافیت از تحریمهای آمریکا، گفته است که واردات نفت از ایران را طی سال جاری ۲۰ درصد کاهش خواهد داد.