تصویربرداری مستند «سیاهان جنوب» به پایان رسید

به گزارش افکار نیوز،به نقل از روابط عمومی مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی، این فیلم درباره حضور سیاهان در ایران؛ ویژگی های فرهنگی: موسیقی و آداب و رسوم و اعتقادات؛ ویژگی های اجتماعی: روابط درون گروهی و برون گروهی؛ ویژگی های اقتصادی: کشاورزی؛ دامداری؛ ماهیگیری؛ دریانوردی و کار در بخش خدمات آنان است.

فرهاد ورهرام مستندساز پیشکسوت سینمای ایران درخصوص تولید آخرین اثر مستندش «سیاهان جنوب» می نویسد: سواحل جنوب ایران از خلیج فارس تا دریای عمان ۱۵۰۰ کیلومتر طول دارد. استان خوزستان، استان بوشهر و بخشی از استان هرمزگان در ساحل خلیج فارس و بخش دیگر استان هرمزگان و استان سیستان و بلوچستان در ساحل دریای عمان واقع شده اند. استان خوزستان در غرب خلیج فارس سرشار از نفت و گاز است و جاری بودن رودخانه های بزرگ شرایط بسیار مناسبی برای کشاورزی و دامداری در این استان فراهم کرده است. از استان خوزستان به سمت شرق به جز در نواحی محدود، طبیعتی گرم و خشک و کم آب دارد.

سیاهان ایران در گستره جغرافیایی وسیعی از استان خورستان تا خلیج گواتر در استان سیستان و بلوچستان زندگی می کنند. درباره سیاهان و سابقه حضور آنها از دیرباز تاکنون، به جز در زمینه موسیقی محلی و برگزاری مراسم آیینی زار، تحقیقات جدی انجام نگرفته است.

از سیاهان ایران هیچ گونه آمار دقیقی و یا تقریبی در دست نیست. بیشترشان در جزایر و شهرهای بزرگ و کوچک و یا روستاهای ساحلی پراکنده اند و حتی گروهی از آنها زندگی دامداری و عشایری دارند.

نوع معیشت سیاهان تحت تاثیر بومیان جنوب ایران واقع شده است. اغلب آنها بی هیچ فرقی با دیگر بومیان جنوبی به کارهای مختلف مشغول اند. شغل اغلب سیاهان ایران، ماهیگیری و یا کار در لنج های باربری است. گروهی از آنها شتر دارند و گروهی دیگر کشاورزند و یا در کار خرید و فروشند و یا در کارخانجات و بخش خدمات کار می کنند.

سیاهان با لهجه فارسی مردم جنوب ایران و یا به زبان عربی و گاه ممزوج با لهجه سرزمین مادری و یا به زبان بلوچی صحبت می کنند؛ سیاهان ایران مراسم و آیین های خود را هنوز حفظ کرده اند و بر موسیقی نواحی سواحل جنوب ایران تاثیر گذاشته اند…

عوامل اصلی تولید مستند بلند سیاهان جنوب به این شرح است: طرح، تحقیق، عکاسی، کارگردانی و تهیه کنندگی: فرهاد ورهرام؛ تصویربردار: رضا تیموری؛ صدابردار: احمدرضا طایی؛ تهیه کننده: مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی.