این سرطان‌ها مردان را نشانه می‌گیرند

به گزارش افکارنیوز، از لحاظ فیزیکی همیشه مردها به عنوان جنس قوی‌تر شناخته‌ می‌شوند، اما در مقابل بیماری‌ها شاید اینگونه نباشد. حداقل نمی‌توان گفت مردها در مقابل بیماری قوی‌تر از زنان هستند. جدا از برخی بیماری‌ها که خاص مردان یا زنان است در بیماری‌های مشترک هم گاه زنان قوی‌تر از مردان هستند. اما اینجا بحثبر سر سرطان‌هایی است که بیشتر مردان را درگیر می‌کند. همه مردان باید نشانه‌ها و شیوه‌های تشخیص سرطان‌ها را بشناسند تا در صورت ابتلا به این سرطان‌ها بسیار زود آنها را شناسایی کنند و اینگونه راه را برای تشخیص زودرس و در نتیجه درمان زودتر هموار کنند. یادتان باشد هیچ مردی در جهان نیست که از ابتلا به بیماری‌های مختلف(مانند سرطان‌ها) در امان باشد.

۱ - سرطان پروستات

نشانه‌های زودرس:

واقعیت این است که در بیشتر موارد، این سرطان، نشانه‌ زودرس ندارد. معاینه فیزیکی توسط پزشک متخصص یا انجام معاینه رکتال توسط دستگاه دیجیتال می‌تواند تشخیص زودرس بیماری را ممکن سازد. افزایش میزان PSA(آنتی ژن مخصوص پروستات) در آزمایش خون هم می‌تواند یکی از نشانه‌ها باشد.

زنگ خطر غیرواقعی:

مشکلات ادراری؛ تمام مشکلات ادراری مثل تکرر ادرار، احساس فوریت در دفع ادرار، کم شدن جریان ادرار و احساس عدم تخلیه کامل ادرار و قطره‌قطره شدن آن، می‌تواند ناشی از بزرگ شدن پروستات یا تنگ شدن مجرای ادراری باشد اما اینها نشانه‌های زودرس سرطان پروستات به حساب نمی‌آیند.

آزمایش‌های لازم:

اگر میزان PSA بالا باشد باید یک بیوپسی تشخیصی انجام شود، اگر هم میزان تغییرات PSA زیاد باشد نیاز به انجام بیوپسی است. کریستوفر سایگال، متخصص سرطان‌شناسی ارولوژی در دانشگاه پزشکی UCLA می‌گوید: «اگر میزان PSA در ۲آزمایش متوالی بالا بود باید بیوپسی پروستات انجام شود یا اگر میزان این آنتی‌ژن در حال افزایش به مقدار زیاد بود، اما اگر افزایش اندک بود و میزان PSA در حد بالا محسوب نمی‌شد، می‌توان اندکی صبر کرد در اینجا استثنائا صبر کردن زیاد خطرناک نیست.»


۲ - سرطان ریه

نشانه‌های زودرس:

بیشتر سرطان‌های ریه در مراحل اولیه هیچ علامتی ندارند اما سرفه‌هایی که خود به خود خوب نمی‌شوند و به درمان هم پاسخ خوبی نمی‌دهند یا سرفه‌هایی که همراه با خون یا خلط خونی هستند، می‌توانند نشانه وجود سرطان ریه باشد. درد سینه‌ای که همیشه وجود دارد و پایدار است و مقطعی نیست و به حرکت و فعالیت ربطی ندارد هم می‌تواند نشانه سرطان ریه باشد. دکتر ازرا کوهن، فوق‌تخصص سرطان‌شناسی در دانشگاه پزشکی شیکاگو می‌گوید: «درد دائمی در قسمت سینه که به طور معمول از صبح تا شب وجود داشته باشد و مثلا با فعالیت کم و زیاد نشود و سرفه‌های خشک یا خلط‌دار پیاپی که مدت‌دار باشند می‌توانند زنگ خطر ابتلا به این سرطان خطرناک باشد.»

زنگ خطر غیرواقعی:

سینه پهلو؛ اگر فردی به این بیماری مبتلا شود در عکس رادیوگرافی ساده از ریه او، حالتی مشابه ابتلا به سرطان ایجاد می‌شود. تفاوت مسئله در اینجاست که چند هفته پس از ابتلا به سینه پهلو، عکس ریه شما نشان‌دهنده یک ریه سالم است اما در مورد ابتلا به سرطان اینگونه نیست.


۳ - سرطان کولون(روده بزرگ)

نشانه‌‌های زودرس:

وجود خون در مدفوع؛ هرگز این علامت را کم‌اهمیت تلقی نکنید و همیشه آن را جدی بگیرید. حتی اگر فقط یک‌بار خونریزی در مدفوع داشتید هم باید آن را جدی بگیرید. ممکن است خونریزی در مدفوع ناشی از پولیپ‌های پیش سرطانی باشد و در صورتی که شما این علامت را نادیده بگیرید یک بیماری خطرناک را در زمانی که کاملا قابل درمان است نادیده گرفته‌اید. دکتر گرگ اندرس، فوق‌تخصص سرطان‌شناسی دستگاه گوارش در مرکز تشخیص سرطان فاکس چیز می‌گوید: «حدود نیمی از افراد مبتلا به سرطان کولون، تا مراحل پیشرفته بیماری هیچ علامت خاصی ندارند اما در مواردی که فرد ممکن است علامتی داشته باشد وجود خون در مدفوع شایع‌ترین و مهم‌ترین نشانه است.»

زنگ خطر غیرواقعی:

در بسیاری از مردان زیر ۵۰ سال، خونریزی در مدفوع می‌تواند ناشی از هموروئید(بواسیر) فیشرآنال(زخم در انتهای روده)، دیورتیکویت، کولیت روده یا وجود رگ‌های غیرطبیعی در دستگاه گوارش باشد اما در تمام این حالات هم باید به پزشک متخصص مراجعه کنید تا تشخیص صحیح صورت گیرد.

آزمایش‌های لازم:

یک کولونوسکوپی به پزشک اجازه می‌دهد تا مشکلات ریز و درشت روده بزرگ را متوجه شود و طی همین آزمایش پولیپ‌های روده را بردارد یا نمونه‌برداری(بیوپسی) تشخیصی لازم را انجام دهد.


۴ - سرطان مثانه

نشانه‌های زودرس:

وجود خون در ادرار؛ چنین نشانه‌‌ای را همیشه جدی بگیرید. البته به طور معمول در مردان زیر ۶۰ سال وجود خون در ادرار ناشی از وجود سنگ کلیه است. بیشتر سرطان‌های مثانه متاسفانه دیر تشخیص داده می‌شوند. دکتر برایان رینی، متخصص سرطان‌شناسی در مرکز سرطان ناوسینگ سنتز در کلیولند می‌گوید: «سرطان مثانه اگر زود تشخیص داده شود کاملا قابل درمان است برای همین تشخیص زودرس و در مراحل اولیه این سرطان بسیار مهم است.»

زنگ خطر غیرواقعی:

مثانه پرکار که با علامت‌هایی مثل احساس دفع ادرار به صورت مکرر و احساس فوریت برای دفع ادرار همراه است. ادرار همراه با سوزش و درد هم معمولا نشانگر وجود یک عفونت است، نه وجود یک نوع سرطان.

آزمایش‌های لازم:

انجام یک معاینه دید مستقیم و نیز انجام تست سلول‌شناسی روی نمونه‌ ادرار که می‌تواند سلول‌های سرطانی پخش شده در جریان ادرار را تشخیص ‌دهد.


۵ - لیمفوما

نشانه‌های زودرس:

غدد لنفاوی متورم و بزرگ شده که دردناک نیست. اینگونه غدد لنفاوی در گردن، زیر بغل یا ناحیه کشاله ران بیشتر مشاهده می‌شوند. یک عفونت ساده مثلا آنفلوآنزا هم می‌تواند باعثبزرگ شدن غدد لنفاوی شود، اما این بزرگ شدن‌ها اغلب طی یک هفته برطرف می‌شوند.
برای همین اگر غدد لنفاوی شما برای بیشتر از یک هفته متورم بود، حتما به پزشک مراجعه کنید. در ضمن کاهش وزن بی‌دلیل طی یک مدت یک یا ۲ ماهه، احساس خارش در سراسر بدن همراه با تورم موضعی(اما بدون وجود جوش) هم باید مورد توجه قرار بگیرند.
دکتر جان استیون‌هام، ‌ فوق‌تخصص سرطان‌های خون در بیمارستان سن جوزف بوستون می‌گوید: «باید در مورد علامت‌ها دقت زیادی داشت، همه علامت‌ها را با جزئیات در ذهن داشت و به تغییرات آنها هم کاملا توجه کرد.»

زنگ خطر غیرواقعی:

بزرگ شدن ناگهانی چند غده لنفاوی که ناشی از یک بیماری عفونی آشکار یا پنهان باشد.

آزمایش‌های لازم:

در يك آزمايش خون ساده هم ميتوان بيشتر نشانههاي بيماري را پيدا كرد، اما تشخيص قطعي در مورد اين سرطان بايد با انجام نمونهبرداري (بيوپسي) از يكي از غدد لنفاوي صورت بگيرد.