استراتژی صندوق حمایت از توسعه بازار چیست؟

به گزارش افکارنیوز،شاخص کل بورس در حالی طی معاملات روز گذشته با رشد بیش از ۶۹۹ واحدی مواجه شد که در اواسط ساعات معاملات این روز شاهد افزایش حجم عرضه ها و سیر نزولی قیمت سهام اغلب شرکت های فعال بورسی و حتی تشکیل صف فروش در برخی از سهام این شرکت ها بودیم.

این اتفاق در شرایطی به وقوع پیوست که تنها دو روز از فرمان حمایت از بازار سرمایه توسط وزیر اقتصاد و نیز نشانه هایی از این حمایت در بازار به چشم خورد.

اما نکته ای که باید به آن توجه ویژه ای داشت انتظار مردم از مسئولین است وقتی مسئولی در کشور سخنی را به زبان می آورد، مردم روی سخن آن فرد حساب ویژه ای باز می کنند و از آن انتظار عمل به گفته خود دارند به عنوان مثال در دولت گذشته علی رغم ادعاهای رییس بانک مرکزی در خصوص نرخ سکه و دلار ما شاهد روندی برخلاف گفته های ایشان بودیم بطوریکه بازار ارز و سکه روندی معکوس با اظهارات شخص رییس بانک مرکزی آنهم به صورتی محسوس به خود می گرفت.

متأسفانه در دولت یازدهم نیز شاهد اتفاقاتی از این دست برای وزیر اقتصاد در خصوص بازار سرمایه می باشیم. بطوریکه در حالی طی ماه های اخیر افت شاخص بورس و قیمت سهام شرکت ها را شاهد هستیم که وزیر اقتصاد بارها از توسعه بازار سرمایه، تشویق به سرمایه گذاری مردم در این بازار و نیز حمایت از بورس سخن گفته است.

بر این اساس طی روز گذشته در پایان وقت معاملات، قیمت اغلب سهام شرکت ها به دو روز قبل خود بازگشتند. به عبارت ساده تر حمایت از بازار سرمایه آنگونه که باید به انجام نرسید هرچند که صحبت ها از تداوم این حمایت حکایت دارد اما باید به مسئولین هشدار داد که این روش حمایت نتیجه ای جز بی اعتمادی و نااطمینانی سهامداران از آخرین تیر مانده در ترکش مسئولین ندارد که اگر اینگونه شود…

از سویی دیگر با خبر شدیم که مسئولین امر حمایت از بازار سرمایه را در قالب افزایش نقدشوندگی سهام دیده اند و نه حمایت از قیمت سهام.

براین اساس آنچه که از این تصمیم بر می آید حمایت از حجم معاملات است و حمایت قیمتی فعلاً در حاشیه می باشد که این موضوع یعنی امکان فروش سهام برای سرمایه گذاران فراهم بوده و سهامداران می توانند با ثبت زیان از سهام شرکت ها خارج شوند. البته خبرنگار بورس نیوز پیگیر مفهوم صحبت های وزیر در خصوص حمایت از بورس در جلسه با مدیران بانک ها و دو شرکت بیمه ای می باشد. زیرا سهامدارانی که امروز شاهد زیان بیش از ۴۰ درصدی در پرتفوی خود است به دنبال رشد قیمت سهام خود است نه رشد حجم معاملات.

همچنین برخی دیگر از مسئولین نیز بر این اعتقادند که طی سه روز گذشته نقدینگی قابل قبولی از سوی صندوق حمایت از توسعه بازار وارد بورس شده است و به علت اینکه نقدشوندگی طی روز گذشته در سطح قابل قبولی بوده است این صندوق اندکی حضور خود را در معاملات این روز کم رنگ تر کرده است.

از همین رو در پاسخ به این گفته مسئولین تنها باید به ذکر یک مثال بسنده کرد، آقای مدیر از شخصی که بعد از یک عمل جراحی سنگین تازه به هوش آمده انتظار روی پا ایستادن و دویدن نداشته باشید، با دو روز نمی توان بیمار را احیا کرد.

اما نکته مهم و مبهم در خصوص عملکرد صندوق حمایت از توسعه بازار سرمایه نامشخص بودن استراتژی حمایتی مدیران آن می باشد، حمایت از بورس راهکارهای متفاوتی دارد که از آن جمله می توان به در نظر گرفتن یک کف قیمتی برای سهام و بستن آن توسط مدیر صندوق با خرید سهام در آن قیمت و عدم اجازه به نزول قیمتی به زیر آن، عمل بر طبق شرایط هر روز بازار به صورت دینامیکی و یا حمایت لیدرهای هر گروه با هدف ایجاد جو روانی مثبت در آن گروه اشاره کرد.

لذا از مسئولین و مدیران تقاضا داریم ضمن مشخص کردن استراتژی حمایتی خود برای فعالان بازار سرمایه، آماری از نحوه عملکرد سه روزه صندوق حمایت از توسعه بازار شامل حجم نقدینگی وارد شده توسط این صندوق به بورس و نیز تعداد سهام خریداری شده اعلام نمایند.