به گزارشافکارنیوز،بسیاری از افراد هندوانه را مصرف می‌کنند ولی دانه‌های آن را دور می‌ریزند. در بسیاری از کشورهای آسیایی تخمه‌های هندوانه جمع‌آوری می‌شوند، طی فرآیندهای مخصوص خشک می‌گردند و سپس آنها را به صورت بو داده در بازارها عرضه می‌کنند.

این تخمه‌ها یکی از میان وعده‌های معمول مردم مصر است و در تهیه نان‌ها، سوپ‌ها و بسیاری از غذاها کاربرد دارد. در بسیاری از کشورهای آفریقایی نیز روغن این دانه‌ها استخراج می‌شود و در ترکیب بسیاری از محصولات آرایشی و پوستی به کار می‌رود.

سرشار از اسیدآمینه‌ها

از بین تمام اسیدهای آمینه مورد نیاز بدن بعضی از اسیدهای آمینه به عنوان اسیدآمینه‌های ضروری شناخته می‌شوند که بدن نمی‌تواند آنها را تولید کند و نیاز است تا از طریق مواد غذایی مختلف تامین گردند. از جمله این اسیدهای آمینه تریپتوفان و لیزین است و تخمه هندوانه سرشار از آرژنین، لیزین، تریپتوفان و گلوتامیک اسید می‌باشد.

روغن تخمه هندوانه

دو روش برای استفاده از تخمه هندوانه به منظور مراقبت از پوست وجود دارد: مصرف تخمه هندوانه به صورت خوراکی و استفاده موضعی، بالأخص از روغن تخمه هندوانه. تخمه هندوانه سرشار از نیاسین می‌باشد که تولید سرامید و اسیدهای چرب موثر در مراقبت پوستی را افزایش می‌دهد.

نیاسین باعثقدرت ارتجاعی مناسب در پوست، سفت شدن پوست، محو خط و چین چروک‌ها، از بین بردن لکه‌های سیاه، رفع خارش و زرد شدگی پوست می‌شود. همچنین باز کردن منافذ پوستی مسدود شده و تامین آب‌رسانی به پوست، نرمی و درخشش پوست، زدودن آلودگی‌های ناشی از مواد آرایشی و... از جمله اثرات استفاده مداوم از روغن تخمه آفتابگردان می‌باشد.

تولد دوباره پوست

تخمه هندوانه به دلیل اینکه سرشار از منیزیم می‌باشد، به منظور پیشگیری از التهاب‌های پوستی، خراش‌ها و زخم‌ها کاربرد دارد. روی، ماده معدنی دیگری است که در تخمه هندوانه به وفور یافت می‌شود و باعثرشد سلولی و تولد دوباره پوست می‌شود.

روی، تولید چربی در پوست را کنترل می‌کند و برای جوش و سایر اختلالات پوستی نیز مفید است. امروزه این روغن برای تهیه محصولات مراقبت پوست و مو به عنوان مرطوب‌کننده، به صورت بسیار گسترده مورد استفاده قرار می‌گیرد.

اثرات درمانی

۱. تخمه هندوانه به دلیل سرشار بودن از منیزیم و اثرات متعددی که این ریزمغذی بر تنظیم متابولیسم کربوهیدرات‌ها و قندها دارد؛ منجر به کنترل قند خون در دیابتی‌ها می‌شود.

۲. تخمه هندوانه به دلیل سرشار بودن از تیامین(B۱)، ریبوفلاوین(B۲)، نیاسین(B۳)، پانتوتنیک اسید(B۵)، پیریدوکسین(B۶) و فولات جایگزین طبیعی مناسبی برای قرص ویتامین B کمپلکس می‌باشد.

۳. این تخمه‌ها باعثبهبود عملکرد سیستم عصبی می‌شوند. زیرا سرشار از نیاسین می‌باشد و ۱۰۰ گرم از تخمه هندوانه ۱۹ درصد نیاز روزانه به نیاسین را تامین می‌کند که سیستم عصبی را محافظت می‌نماید.

۴. دفع ادرار به وسیله این تخمه‌ها تسهیل می‌شود و به منظور بهبود عملکرد کلیه‌ها و دستگاه ادراری می‌توان از تخمه هندوانه استفاده کرد. تخمه هندوانه به خاطر اثرات دیورتیک، دفع آب از بدن را تسهیل می‌کند و دفع اوره را القا می‌نماید. در نتیجه بدن را از اثرات سمی اوره در امان می‌دارد.

۵. تخمه هندوانه در تنظیم فعالیت دستگاه گوارش مفید می‌باشد و به منظور بهبود اختلالات روده‌ای کاربرد دارد.

پرکالری

تخمه هندوانه سرشار از اسیدهای چرب، پروتئین‌ها، اسیدهای آمینه ضروری چون لیزین و تریپتوفان؛ ویتامین‌های تیامین، نیاسین، فولات و B۶؛ و مواد معدنی چون منیزیم، منگنز، فسفر، روی، آهن، پتاسیم و مس است. ۱۰۰ گرم از تخمه هندوانه ۶۰۰ کالری انرژی دارد که معادل با ۱۰ برش از نان می‌باشد. چربی موجود در این دانه‌ها، ۴۰۰ کالری از کل انرژی این دانه‌ها را تامین می‌کند. در حقیقت چربی موجود در ۱۰۰ گرم تخمه هندوانه ۸۰ درصد از نیاز روزانه به چربی را برآورده می‌سازد. همچنین تخمه هندوانه سرشار از فیبر می‌باشد که برای حرکت و هضم صحیح در دستگاه گوارش لازم است.

سرشار از آهن

خانم‌ها در محدوده سنی ۱۹-۵۰ سال نیاز به مصرف ۱۸ میلی‌گرم آهن در روز دارند و این نیاز در طی حاملگی افزایش می‌یابد و به ۲۷ میلی‌گرم در روز می‌رسد. تخمه هندوانه سرشار از آهن می‌باشد و هر ۳۰ گرم از آن حدود ۲ میلی‌گرم آهن دارد که اگر همراه با منابع ویتامین C نیز مصرف شود، جذب آهن افزایش می‌یابد. آهن برای ساخت گلبول‌های قرمز لازم است و اکسیژن را به بافت‌ها حمل می‌کند و کمبود آهن منجر به کاهش اکسیژن در بافت‌ها و در نتیجه خستگی و ضعف می‌شود.

کنترل فشارخون

تخمه هندوانه به دليل دارا بودن منيزيم و اسيدآمينه آرژنين براي بيماريهاي قلبي بسيار مفيد است. تخمه هندوانه سرشار از منيزيم ميباشد و ۱۰۰ گرم از آن ۱۳۹ درصد از نياز روزانه منيزيم را تامين ميكند. منيزيم يك ماده معدني است كه در بدن براي عملكرد صحيح قلب، فشارخون نرمال، عملكرد صحيح سيستم ايمني، جلوگيري از گرفتگي عضلات، متابوليسم انرژي و. . . كاربرد دارد. علاوه بر منيزيم تخمه هندوانه، به دليل دارا بودن اسيدآمينه آرژنين، براي تنظيم فشارخون و پيشگيري از بيماريهاي قلبي بسيار مناسب ميباشد؛ زيرا آرژنين از باريك شدن رگهاي خوني جلوگيري ميكند.