هشدار به ایرانی ها! به نقطه صفر نزدیک می شوید

به گزارش افکارنیوز، موضوع جمعیت و توجه به این موضوع از جمله مواردی است که در چند وقت اخیر بسیار مورد بحثبوده است. اهمیت این موضوع تا اندازه ای بوده است که رهبر معظم انقلاب, حضرت امام خامنه ای؛ سیاست های کلی برای این موضوع، ابلاغ نموده اند و در این سیاست ها به نکات مهمی اشاره نمودند. اما این سوال مطرح می شود که تک فرندی خوب است یا بد؟

این که رئیس ثبت احوال اعلام کرده رشد جمعیت با رکود مواجه شده است و سی و پنج در صد از زوج ها در سال های اخیر تک فرزند بوده اند یکی از مواردی است که احتمال صفر شدن رشد جمعیت در سال های آینده را نوید می دهد. در این بین عوامل مختلفی برای این رکود وجود دارد که در ادامه به آن اشاره خواه شد:

تک فرزندی خوب یا بد
متاسفانه بر اثر عوامل مختلف, به خصوص رسانه ها, این روزها بسیاری از زوج‌ های جوان بر این باورند که خانواده ایده ‌آل باید تنها یک فرزند داشته باشد. این خانواده ها معتقدند داشتن بیش از یک فرزند در خانواده سطح کمی و کیفی تربیت فرزند را کاهش می دهد و این باعثبروز مشکلات در آینده کودک می شود. زوج‌ هایی که به تک فرزندی معتقدند ممکن است خودشان را قانع کنند که اداره خانواده ‌ای سه عضوی برای آنها از نظر اقتصادی به صرفه‌ تر است و در ضمن تک فرزندی به آنها این امکان را می‌ دهد که همه وقتشان را صرف تربیت، پرورش و نظارت بر تنها کودک خانواده کنند.

اما در این بین برخی از کارشناسان با این نظر مخالف اند و می ‌گویند تک فرزندی گرچه مزایایی دارد، اما معایبی هم به همراه می ‌آورد. برای نمونه درست است که تک فرزندها معمولا متکی به خود بار می ‌آیند. ولی در مقابل یکی یک دانه بودنشان باعثمی ‌شود توجه پدر و مادر کاملا به آنها معطوف شود، و در مقابل نبودن کودکی دیگر با اختلاف سنی کم نسبت به آنها در خانواده باعثمی شود, این کودکان دوران کودکی طولانی نداشته باشند و به سرعت وارد دنیای بزرگسالان شوند.


بدیهی است کودکی که در دوران کودکی نیازهای ارضا نشده زیادی داشته باشد در بزرگسالی به مشکل بر می خورد. یکی دیگر از آسیب های تک فرزندی محو شدن برخی نسبت هاست. اگر این روند تا چند سال ادامه داشته باشد، بعد از مدتی نسبت هایی مانند دایی, عمو, خاله, عمه و فرزندانشان به طور کل بی معنی می شود. همین عامل یعنی رفت و آمدهای خانوادگی کم می شود و در نتیجه به فرآیند اجتماعی شدن فرزندان لطمه وارد می شود.

یکی دیگر از آسیب هایی که در خانواده تک فرزند وجود دارد، توجه بیش از حد به خواسته ها و مطالبات فرزندان است. با این که این مورد را نمی توان به صورت مطلق و کامل دید، اما از ظواهر این طور بر می آید در خانواده هایی که چند فرزند دارند این اتفاق رخ نمی دهد یا این که به شدت تک فرزندها نیست.
ضمن اینکه تک فرزندها در خانه کمتر با مشکلات مواجه شده و در معرض تجربه کردن شکست، ناکامی، رانده شدن و … قرار نمی گیرند و شرایطی را که لازمه بلوغ روحی و روانی است تجربه نمی کنند. در بسیاری از اوقات از آنجا که دنیای واقعی کاملا مطابق میل و خواسته ی کودکان و پاسخگوی توقعاتشان نیست، دچار سرخوردگی و ناسازگاری می شوند. به علاوه فرزند سالاری مانع شکل گیری شخصیت فعال فرزند می شود. شخصیت فعال شخصی است که بر اساس آن، فرد نسبت به نگرش و رفتار خود هشیار است، به راحتی تصمیم گرفته، کار خود را با اعتماد به نفس به پیش برده و آن را به اتمام نیز می رساند و کمتر دچار تردید می شود.

زایمان غیر طبیعی
شاید کمی از ذهن دور باشد که زایمان غیر طبیعی, سزارین را از علت های کاهش جمعیت بدانیم ولی این واقعیتی است که این نوع از زایمان عملاً باعثکاهش رشد جمعیت است. برای شرح این دلیل شاید لازم باشد کمی در مورد این نوع از زایمان بدانیم.

سزارین یکی از انواع جراحی هاست, یعنی شکافتن شکم و ایجاد یک برش بر روی رحم زن باردار به منظور خارج کردن جنین از داخل رحم. معمولا شایع ‌ترین مواردی که معمولا باعثمی‌ شود پزشکان از این روش استفاده کنند، عدم پیشرفت زایمان یا بحرانی ‌شدن شرایط زایمان, سابقه سزارین در زایمان ‌های قبلی زائو, وضعیت استقرار نامناسب جنین برای زایمان طبیعی است.

البته در این بین نمی توان استقبال و تمایل خانم ها را نادیده گرفت، متأسفانه برخی از خانمها سزارین را مثل یک مد می دانند. فکر می کنند که هر کس مدرن تر و یا امروزی تر است باید سزارین شود و حتی اصطلاحاتی مانند این که زایمان طبیعی یک نوع «توحش» است نیز گفته شده است.

برخی هم فکر می کنند سزارین برای نوزادشان بهتر است، چرا که «فشار» برروی سر بچه وارد نمی شود. باید به چنین خانمهایی تذکر داد که همین فشاری که جنین تحمل می کند برای او حتی مفید هم هست چرا که با حالت مکشی که ایجاد می کند ریه های او را پاک می نماید. به همین علت است که نوزادان زایمان طبیعی مشکلات تنفسی کمتری نسبت به سزارینی ها دارند. از بابت فشار بر روی سر جنین نیز نباید نگران باشند. چون استخوانهای سراو به نحوی هستند که این فشار را به خوبی تحمل می کنند و هیچ عارضه ای برای نوزاد پیش نمی آورد، مگر در مواردی که سر جنین نسبت به لگن مادر بزرگ باشد که دراین مواقع سزارین برای مادر و جنین مفید و ضروری می باشد.

اما این که چرا سزارین باعث کاهش جمعیت می شود، در این نوع از جراحی مادر بعد از زایمان دچار دردهای طولانی مدت و عوارض شدیدی می شود. از دردهای ناحیه سر تا مشکلات گوارشی. این درد در خانم ها یکی از عواملی است که باعث ناخوشنودی خانمها برای بارداری های بعدی می شود. ضمن این که خانم هایی که جراحی سزارین می کنند، بعد از زایمان اول لاجرم باید از همین روش زایمان کنند. خانم های سزارینی با توجه به قدرت بدنی شان می توان دارای دو یا سه فرزند شوند. با همین این توصیف ها می توان گفت یکی دیگر از عوامل کاهش رشد جمعیت نوع زایمان غیر طبیعی، سزارین است.