خطر سَم در شیر بر اثر تغذیه دام‌ها از نان‌های کپک زده

به گزارشافکارنیوز،فرزاد شیدفر متخصص تغذیه و استاد دانشکده بهداشت به مناسبت هفته سلامت با اشاره به اینکه ایمنی غذا از مهمترین عوامل سلامت فردی و جامعه است، اظهار داشت: غذا به‌عنوان عاملی که تأمین کننده انرژی و مواد مغذی فرد است برای حیات و زندگی روزمره فرد ضروری است. بنابراین حفظ سلامت غذا می‌تواند در حیات انسان و عملکرد بهینه وی نقش بسزایی داشته باشد.

وی افزود: ایمنی غذا نیازمند کنترل فرآیند از هنگام تولید تا هنگام مصرف غذا است. مثلاً در مورد شیر باید حصول ایمنی غذا از دامداری‌ها شروع شود. نظافت و بهداشت دام و سلامت جیره غذایی دام در این زمینه مهم است. مثلاً در صورتی که دام از نان‌های کپک زده یا علوفه آلوده تغذیه کند احتمال وجود آلودگی به‌خصوص سم آفلاتوکسین در شیر بسیار افزایش می‌یابد. زیرا در نان‌های کپک زده آفلاتوکسین B۱ وجود دارد که در اثر تغذیه دام می‌تواند در بدن دام تبدیل به آفلاتوکسین M۱ شود که در شیر وجود دارد و حتی در اثر پاستوریزاسیون شیر نیز از بین نمی‌رود. بنابراین می‌تواند در شیرهای پاستوریزه نیز وجود داشته باشد.

شیدفر ادامه داد: وجود آنتی بیوتیک یا باقیمانده داروها در شیر که می‌تواند ناشی از استفاده دارو برای درمان برخی بیماریهای دامی یا به‌منظور کاهش بار آلودگی شیر خام(که غیر مجاز است) باشد، نیز در مصرف کننده عوارضی مانند مقاومت میکروبی به آنتی بیوتیک، آلرژی و حساسیت و اختلال در فرآیند تبدیل شیر به فرآورده‌های دیگر ایجاد کند. بنابراین برای ایمنی شیر پاستوریزه باید بهداشت دام و بهداشت تغذیه دام وکنترل کیفیت شیر خام را مدنظر قرارداد.

استاد دانشگاه علوم پزشکی ایران ادامه داد: بنابراین توجه به الگوی غذایی دام می‌تواند در ایمنی غذایی انسان نقش بارزی داشته باشد. در مورد سایر مواد غذایی نیز شعار ایمنی غذا از مزرعه تا سفره بسیار مهم است که شامل مواد غذایی گیاهی مثل برنج و یا سایر سبزیجات خوراکی نیز توجه به نحوه کشت، استفاده از سموم و نحوه برداشت و نگهداری تا تحویل به‌دست مصرف کننده است. مثلاً برای آبیاری باید از آب‌های فاقد فلزات سنگین و آلودگی های میکروبی استفاده شود.

شیدفر تصریح کرد: در مورد مواد پروتئینی مانند ماهی نیز می‌توان به اهمیت این موضوع پی‌برد، زیرا وجود‌ آلاینده‌های ناشی از کارخانجات در آب دریا یا رودخانه به‌خصوص جیوه باعثتجمع در بدن ماهی می‌شود که در اثر مصرف این ماهی در زنان باردار عوارض مانند سقط جنین یا تولد نوزاد عقب افتاده و نقایص شدید عصبی و فیزیکی در نوزاد می‌شود.

به گزارش دانشگاه علوم پزشکی ایران، هفته سلامت سال ۹۴ از یکم لغایت هفتم اردیبهشت با شعارایمنی غذا؛ از مزرعه تا بشقاب نامگذاری شده است.