به گزارشافکارنیوز، سه شنبه هفته گذشته دولت یازدهم تصمیم گرفت تا قیمت بنزین تک نرخی و به قیمت هرلیتر ۱۰۰۰ تومان عرضه شود.

نگاهی به آخرین قیمت بنزین در اروپا نشان می‌دهد در حال حاضر هر لیتر بنزین در ایتالیا ۲ دلار و ۳۵ سنت، نروژ ۲ دلار و ۵۰ سنت، فرانسه ۱ دلار و ۹۴ سنت، آلمان ۱ دلار و ۹۸ سنت، اسپانیا ۱ دلار و ۸۷ سنت، اتریش۱ دلار و ۷۶ سنت، سوئد۲ دلار و ۱۰ سنت، سوییس ۱ دلار و ۸۷ سنت، یونان ۲ دلار و ۱۹ سنت و ترکیه همسایه شمال غربی ایران ۲ دلارو ۵۰ سنت است.

با این شرایط با یک حساب سرانگشتی هر لیتر بنزین به صورت متوسط در کشورهای اروپایی چیزی حول و حوش ۲ دلار خرج روی دست رانندگان می گذارد و اگر بخواهیم با دلار ۳هزار و سیصد تومان این نرخ را محاسبه کنیم، هر لیتر بنزین برای شهروندان اروپایی نزدیک به ۶ هزار و ششصد تومان، هزینه دارد.

این عدد به تنهایی نشان می دهد که در حال حاضر، قیمت بنزین در ایران کمتر از یک ششم قیمت بین المللی آن است؛ شاید همین الان، عده ای بگویند که این کشورها، نفت ندارند و چون طلای سیاه را از دیگر کشورهای دنیا می خرند طبیعی است که بنزین برایشان، گران تمام شود، اما لازم است اشاره کنم که کشور نروژ تقریباً اقتصادی شبیه ایران دارد و یکی از تولیدکنندگان نفت در دنیا محسوب می شود.

همانطور که در ابتدای این گزارش نیز مشاهده می شود بهای بنزین در این کشور حوزه اسکاندیناوی، ۲ دلارو ۵۰ سنت است که با دلار آزاد هر لیتر بنزین ۸ هزار و دویست و پنجاه تومان می شود، البته قیمت بنزین در ترکیه همسایه شمال غربی ایران نیز همین حدود است.

ضمن آنکه قیمت بنزین در اروپا دارای نرخی شناور است و با توجه به بالا و پایین شدن قیمت نفت، مبلغ آن تعیین می شود به این مفهوم که قیمت بنزین هر لحظه تغییر می کند و مصرف کنندگان نرخ ثابتی برای آن ندارند و هر روز منتظر یک نرخ جدید باشند.

با وجود افزایش اخیر قیمت بنزین، ایران همچنان یکی از ارزان ترین بنزین های دنیا را دارد و تنها در سه کشور ونزوئلا، عربستان و کویت مردم بهای کمتری نسبت به ایرانی ها برای خرید بنزین می پردازند.

با افزایش ۳۰۰ تومانی قیمت بنزین در ایران بهای هر گالن بنزین(۳.۷۸۰ لیتر) در ایران به ۳۷۸۰ تومان یعنی ۱.۱۴۵ دلار رسیده است.

بر اساس محاسبات انجام شده ارزان ترین بنزین دنیا در ونزوئلا عرضه می شود زیرا براساس آمار های رسمی قیمت هر گالن بنزین(۳.۷۸۰ لیتر) در این کشور تنها ۰.۰۴ دلار است و در عربستان سعودی نیز قیمت هر گالن بنزین در این کشور ۰.۴۵ دلار محاسبه می شود و در کویت نیز هزینه خرید یک گالن بنزین در این کشور ۰.۷۹ دلار برآورد شده است.

جالب است بدانیم قیمت بنزین حتی در افغانستان نیز از ایران بالاتر است، زیرا هر لیتز بنزین در این همسایه شرقی ایران یک دلارو ۳۰ سنت به فروش می رسد که با نرخ آزاد دلار باید برای خرید یک لیتر بنزین بیش از ۴ هزار تومان هزینه کنند.

با این شرایط باید گفت با افزایش ۳۰۰ تومانی قیمت بنزین در کشور هنوز قاچاق سوخت به کشورهای همسایه شرقی و غربی صرفه اقتصادی دارد و دولت باید به دنبال راهکارهایی از جمله سهمیه بندی بنزین آزاد و حفظ کارت های سوخت به منظور رهگیری و کنترل میزان مصرف بنزین در کشور باشد.