مهمترین عامل مرگ و میر کودکان زیر ۵ سال

به گزارشافکار خبر،محمد حسین سلطان‌زاده در رابطه با میکروب «پنوموکوک» و تاثیر آن بر کودکان اظهارداشت: پنوموکوک قبل از استفاده روتین از واکسن «کونژوگه» در بسیاری از کشورهای جهان مهم‌ترین عامل عفونت‌های مهاجم باکتریال در کودکان بود.

وی با بیان اینکه میکروب پنوموکوک می‌تواند همه قسمت‌های بدن را درگیر سازد و سبب بیماری شود، افزود: درگیری مغز به صورت مننژیت، باکتریمی تب دار، اوتیت مدیا، سینوزیت، پنومونی، آمپیم، آندوکاردیت، پریتونیت، آرتریت چرکی، عفونت‌های بافت نرم، سپتی سمی نوزادان از جمله بیماری‌های ایجاد شده توسط این میکروب است.

این استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: پنومونی علت اول مرگ ومیر کودکان زیر ۵ سال در دنیا محسوب می‌شود و شایع ترین علت مراجعه بیماران به مراکز درمانی عفونت‌های تنفسی است.

وی با اشاره به برگزاری اولین کنگره مبارزه با عفونت‌های حاد تنفسی با شرکت ۴۰۰ پزشک از ۹۳ کشور جهان در آمریکا در سال ۱۹۹۱ میلادی افزود: از هر ۵ مرگ و میر کودک زیر ۵ سال که در جهان اتفاق می‌افتد یکی به علت پنومونی است همچنین طبق آمار سازمان بهداشت جهانی، پنومونی مهمترین عامل مرگ و میر کودکان زیر ۵ سال در سراسر جهان است؛ این در حالی بوده که امکان پیشگیری از این مرگ کودکان با واکسیناسیون وجود دارد.

سلطان زاده ادامه داد: هم اکنون تعداد زیادی از تخت‌های بیمارستانی در سراسر ایران به علت پنومونی، پلورزی، اوتیت، سینوزیت، آرتریت چرکی، مننژیت باکتریال و پریتونیت با علت پنوموکوک اشغال است و بیماران زیادی به این علت دچار مشکل شده‌اند، در حالی که با واکسیناسیون می توان جلوی ابتلا به این بیماری‌ها را گرفت.

این استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به اینکه دو نوع واکسن پنوموکوک به نام‌های واکسن کونژوگه و غیر کونژوگه وجود دارد، گفت: مشکل واکسن غیر کونژوگه این بوده است که بعد از ۲ سالگی باید تلقیح شوند، در صورتی که بیشتر بیماران زیر۲ سال هستند.

به گفته وی واکسن کونژوگه ۱۳گونه پنوموکوک را پوشش می‌دهد و برای افراد زیر ۲ سال قابل استفاده است.

سلطان زاده بیان داشت: هم اکنون بیش از ۱۰۰ کشور جهان از واکسن کونژوگه استفاده می‌کنند و در ۴۱ کشور جزء واکسیناسیون ملی قرار دارد. بنابر این توصیه می‌شود این واکسن همراه واکسن‌های آبله مرغان، هموفیلوس آنفلوآنزا و روتاویروس جزء واکسن‌های روتین کشور قرار گیرد.

این استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اضافه کرد: انتقال بیماری‌های ناشی از میکروب پنوموکوک از شخص به شخص به وسیله تماس و از راه ترشحات تنفسی انجام می‌شود.

وی تاکید کرد: از سال ۲۰۰۰ که واکسن کنژوگه پنوموکوک توصیه شد شیوع عفونت‌های پنوموکوکی کاهش یافته است به عبارتی دیگر در ۸۰ درصد کودکان کمتر از ۲ سال و ۹۰ درصد در جمعیتی که واکسن زده‌اند، ایمنی ایجاد شده است و این یعنی جلوی زنجیره انتقال هم گرفته می‌شود.

سلطان زاده خاطر نشان کرد: واکسن کونژوگه لازم است برای پیشگیری از بسیاری بیماریهای تنفسی در کودکان جزء واکسنهای روتین کشور قرار گیرد.