۵کاندیدای حقوقدان شورای نگهبان را بهتر بشناسید + سوابق

امروز (دوشنبه 14تیر) قوه‌قضاییه در نامه‌ای به هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی، عباسعلی کدخدایی، محمدرضا علیزاده، محمدهادی صادقی، سیدفضل‌الله موسوی و احمدبیگی حبیب‌آبادی را به عنوان کاندیدای حقوقدان شورای نگهبان  به خانه ملت معرفی کرد.

بر اساس این گزارش، انتخاب اعضای حقوقدان شورای نگهبان احتمالا سه‌شنبه یا  چهارشنبه هفته آتی (23 یا 22 تیرماه) در صحن علنی مجلس شورای اسلامی برگزار می شود.

طبق آیین‌نامه داخلی مجلس شورای اسلامی انتخاب اعضای حقوقدان شورای نگهبان برعهده وکلای ملت است که می‌بایست در یکی از جلسات علنی مجلس انجام شود.

آنچه در زیر می‌خوانید سوابق 5 کاندیدای حقوقدان معرفی شده به مجلس است:

**عباسعلی کدخدایی

عباسعلی کدخدایی الیادرانی متولد 1340 در شهر اصفهان است. وی مدرک کارشناسی حقوق خود را از دانشگاه تهران دریافت کرد. پس از اخذ مدرک کارشناسی در وزارت سپاه سابق مشغول و پس از پایان جنگ تحمیلی برای ادامه تحصیل به خارج از کشور بورسیه شد.

کدخدایی مدرک کارشناسی ارشد خود را در رشته حقوق اساسی تطبیقی و مدرک دکترای خود را از دانشگاه «هال» انگلستان در رشته حقوق بین‌الملل دریافت کرد.

مشاور و رئیس حوزه ریاست مجلس خبرنگارن رهبری هم‌اکنون عضو هیئت علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران و صاحب تألیفات متعدد در این رشته است.

برخی از آثار و تالیفات او عبارت‌اند از: ساختار و حقوق اتحادیه اروپا، حقوق در پرتو نظریه و کارکرد، تروریسم و مقابله با آن، حاکمیت قانون و ولایت مطلقه فقیه، بازخوانی نظام قضایی جمهوری اسلامی.

از دیگر فعالیتهای علمی کدخدایی می‌توان به تلاش برای افتتاح مرکز تحقیقات شورای نگهبان اشاره کرد. این مرکز نظر مشورتی خود را برای اعضای شورا عنوان می‌کند و برخی دانشجویان دکترای حقوق در آن مشغول به فعالیت هستند. یکی از کارهای این مرکز تدوین شرح مذاکرات قانون اساسی بود که توسط عده‌ای از دانشجویان دکتری برای تسهیل کار شورای نگهبان در تفسیر اصول قانون اساسی انجام شد.

حضور در شورای نگهبان/ تحکیم جایگاه سخنگو

عباسعلی کدخدایی در سال 1380 با پیشنهاد رئیس وقت قوه قضائیه و رأی اعتماد نمایندگان مجلس به جمع 6 عضو حقوقدان شورای نگهبان راه یافت. وی از سال 84 و پس از غلامحسین الهام به سمت سخنگوی شورای نگهبان انتخاب شد. ارتباط مستمر او با خبرنگاران باعث تحکیم جایگاه سخنگو در این شورا شد.وی پس از دو دوره حضور در شورای نگهبان، در تاریخ 22 تیر 1392 بهمراه محسن اسماعیلی، سام سوادکوهی و نجات‌الله ابراهیمیان جهت بررسی رأی اعتماد به مجلس معرفی شد.

کدخدایی که‌ قدیمی‌ترین حقوقدان شورا بود پس از 12 سال و تنها با یک رأی کمتر از ورود به شورا بازماند. وی پس از عدم کسب رای اعتماد به خبرنگاران گفته بود «12 سال در شورای نگهبان بودم. یعنی از سال 80 به بعد عضو شورای محسوب می‌شدم.کار برای خداست و بدانید اگر کار برای خدا باشد خستگی ندارد. 12 سال حضور در شورا زمان درازی است اما به دلیل اینکه هدف رضای خدا بوده، اصلاً احساس خستگی نمی‌کنم»

وی بعد از شورای نگهبان، با حکم مقام معظم رهبری به عضویت هیئت حل اختلاف قوا و تنظیم قوای سه‌گانه و با حکم آیت‌الله جنتی به عنوان مشاور دبیر شورای نگهبان انتخاب شد.

صیانت از آراء در فتنه 88/ تهمت به 70 میلیون نفر چه وضعی خواهد داشت؟

یکی از مسئولیتهای مهم کدخدایی حضور او در شورای نگهبان در ایام فتنه 88 بود.او که در این دوره برخلاف برخی خواص، عملکرد بسیار روشنی در حمایت از نظام اسلامی و به واسطه مسئولیتش از آرای مردم که همان حق الناس است، صیانت کرد.

**محمد رضا علیزاده

محمدرضا علیزاده عضو فعلی حقوقدانان شورای نگهبان در سال 1330 در شهر سوادکوه به دنیا آمد. وی دارای مدرک کارشناسی ارشد حقوق است و از دوره دوم تا ششم در شورای نگهبان حضور داشته است. وی با سابقه‌ترین عضو حقوقدان شورای نگهبان است.

معاون رئیس قوه‌قضائیه و رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، معاون بازرسی کل کشور، دادستان انقلاب اسلامی قائمشهر، مدیرکل ارزشیابی قضات و قائم مقام دبیر شورای نگهبان از سوابق کاری علیزاده محسوب می‌شود.

**محمدهادی صادقی

محمد هادی صادقی دارای دکترای حقوق جزا و دانشیار دانشگاه شیراز است.

از سوابق شغلی وی می‌توان به ریاست دانشگاه،  رئیس دانشکده حقوق وعلوم سیاسی، عضو هیات علمی و رییس بخش حقوق جزا وجرم شناسی دانشگاه شیراز اشاره کرد.

در کارنامه صادقی مسئولیت و فعالیت در ستاد انتخاباتی علی لاریجانی در دوره انتخابات ریاست جمهوری دوره نهم دیده می‌شود.

از تالیفات و ترجمه‌های محمد هادی صادقی می‌توان به جرائم علیه اشخاص، فارسی، چاپ سوم، 1379، میانجیگری در دعاوی جزایی، مجله حقوقی دادگستری، فارسی، 1373، مصلحت‌گرایی در دعاوی کیفری، مجله حقوقی دادگستری، فارسی، 1377، بزه پوشی، مجله حقوقی دادگستری، فارسی، 1378، هیئت غیرمستقر، مجله علمی پزشکی قانونی، فارسی، 1374، مصلحت گرایی و حقوق بزه دیده، مجله علوم اجتماعی و انسانی دانشگاه شیراز اشاره کرد.

**سید فضل‌الله موسوی

سید فضل الله موسوی در سال 1332 در شهر اصفهان به دنیا آمد.وی دارای مدرک دکتری حقوق بین‌الملل از دانشگاه تهران است.

سید فضل‌الله موسوی نماینده مردم تهران، ری‌، شمیرانات و اسلامشهر در دوره هفتم مجلس شورای اسلامی بوده است.

وی رئیس سابق دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران و همچنین عضو هیئت علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران بوده است.

از تالیفات موسوی می‌توان به گفتارهایی درباره حقوق کار، حقوق بین‌الملل محیط زیست، ترجمه تحقیقی از دانشگاه هاروارد، حقوق رودخانه‌های بین‌المللی با تأکید بر حوزه اردن و لیطانی و مدیریت، بررسی تطبیقی شرایط کار زنان و نوجوانان در کشورهای ژاپن، کره جنوبی، هند، مصر، انگلستان وایران اشاره کرد.

موسوی در سال 90 به عنوان استاد نمونه در سطح کشور انتخاب شده است.

** احمدبیگی حبیب‌آبادی

احمد بیگی حبیب‌آبادی از قضات با سابقه دادگستری است. او که در دوره‌ای مشاورت آیت‌الله صادق آملی لاریجانی را عهده‌دار بوده است، در سال 89 از سوی رئیس دستگاه قضا برای حضور در شورای نگهبان به مجلس شورای اسلامی معرفی شد که موفق به جلب نظر نمایندگان برای عضویت در این شورا نشد.