افکارنیوز: ماه مبارک رمضان در پیش است و همه مسلمانان جهان برای ورود به این ماه پرفیض تدارک لازم را می بینند تا هرچه بیشتر از رحمت و مغفرت خداوند برخوردار شوند. دختران و پسران نوجوانی هم که به سن تکلیف رسیده اند، همراه با خانواده در این ضیافت الهی شرکت می کنند. از آن جا که ممکن است آنان تجربه گرسنگی و تشنگی کشیدن را نداشته باشند و یا عده ای از خانواده ها نگران روزه داری فرزندشان در روزهای گرم و طولانی تابستان باشند، با یکی از متخصصان تغذیه گفت وگویی انجام داده ایم که در ادامه می آید.

دکتر مجید غیور مبرهن متخصص تغذیه و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد در این باره می گوید: روزه داری برای افراد سالم فواید بسیار زیادی دارد و از بروز بسیاری از بیمار ی ها پیشگیری می کند. روزه گرفتن برای دستگاه گوارشی و دستگاه گردش خون بسیار مفید است و باعثکاهش وزن می شود.

البته باید این نکته را در نظر داشت که در ماه مبارک رمضان نیز باید برنامه غذایی سالم و مناسبی داشت. در این ماه علاوه بر بزرگسالان، روزه گرفتن برای نوجوانانی که به سن تکلیف رسیده اند اعم از دختر یا پسر نیز واجب است. وی در این باره افزود: والدین باید از سلامت جسمی فرزندشان اطمینان یابند. در این مورد باید گفت وزن نوجوان معیار کافی برای تشخیص امکان روزه گرفتن یا نگرفتن نیست. زیرا ممکن است نوجوانی با وزن پایین نسبت به نوجوان دیگری با وزن بالا برای روزه گرفتن شرایط جسمی بهتری داشته باشد. اگر سوال کنید که «آیا یک کودک یا نوجوان در سن ۹ یا ۱۴سالگی می تواند روزه بگیرد» جواب متخصصان مثبت است. البته پاسخ مثبت زمانی است که دو شرط وجود داشته باشد، یکی این که نوجوان سالم باشد و بیماری خاص یا مشکل تغذیه ای نداشته باشد و دیگر این که دارای تغذیه سالم باشد. اما چگونه متوجه شویم که نوجوان ما واجد شرایط روزه گرفتن است یا خیر؟ در این زمینه لازم است به متخصص تغذیه مراجعه کنیم تا تست ارزیابی تغذیه از وی گرفته شود.

اگر فرد با مشکل تغذیه ای مواجه است، پس از درمان توسط پزشک به وی اجازه روزه گرفتن داده می شود. دکتر غیور به والدین توصیه کرد که از دادن مکمل های خوراکی و تزریقی به فرزندان خود بدون تجویز پزشک بپرهیزند. زیرا دریافت اضافه مکمل ها چنانچه فرد نیاز به آن نداشته باشد، ممکن است با عوارضی همراه باشد. وی افزود: معمولا علایم بعضی از مشکلات تغذیه ای خیلی سریع آشکار می شود اما کمبود یک سری از ریزمغذی ها به مرور زمان مشخص می شود که باید به علایم آن توجه بیشتری کرد. به عنوان مثال، کمبود روی، مس، سلنیم و آهن در نوجوانان باعثریش ریش شدن کنار ناخن، ریزش مو، زود رنجی، زود عصبی شدن، زخمی شدن گوشه لب و افت تحصیلی می شود. چنین علایمی بیانگر این است که فرد دچار کمبود ریزمغذی است و باید با کمک متخصص تغذیه این کمبودها را برطرف کرد. پزشک متناسب با شرایط جسمی نوجوان، مکمل های لازم را تجویز می کند و با برطرف شدن مشکل، فرد می تواند روزه بگیرد. وی درباره برنامه غذایی دختران و پسرانی که تازه به سن تکلیف رسیده اند گفت: در فاصله افطار تا سحر باید به تدریج مایعات مصرف کرد تا کمبود آب بدن جبران شود. علاوه بر آب می توان آب میوه طبیعی، شیر، شربت با طعم طبیعی مصرف کرد. مصرف چای زیاد توصیه نمی شود چون آب بدن کم می شود علاوه بر آن تعداد وعده های غذایی برای نوجوانان مهم است. توصیه می شود موقع افطار غذاهایی با حجم کم مصرف شود و اگر نوجوان روزه دار تمایل به مصرف شام دارد، وعده شام هم با حجم کم اما مغذی در اختیارش قرار گیرد و بین افطار تا سحر از میوه های فصل استفاده شود.

وی افزود: در صورت نداشتن مشکل و رعایت نکات تغذیه ای، نوجوانان می توانند روزه بگیرند. سحری خوردن اهمیت زیادی دارد زیرا باعثمی شود فرد در طول روز کمتر احساس گرسنگی کند. خوردن میوه و سبزی از میزان تشنگی در طول روز می کاهد. از این رو برای نوجوانان روزه دار بسیار مفید است. علاوه برآن ریزمغذی مورد نیاز بدن نیز تامین می شود. حبوبات و برنج گرسنگی را به تاخیر می اندازد. توصیه می شود، از خوردن نوشیدنی های گازدار و فست فود که پرکالری است پرهیز شود. بهتر است فرد روزه دار افطار خود را با مصرف غذای حاوی قند طبیعی شروع کند. اگر در صورت رعایت تمامی نکات باز هم فرزند شما دچار مشکل شد این امر نشان دهنده این است که وی با کمبود موادمغذی یا ویتامین مواجه است و باید به پزشک مراجعه کرد.

منبع: روزنامه خراسان