به گزارش افکارنیوز، روزنامه خراسان نوشت: در طول زندگی به طور دائم سلول های استخوانی تحلیل می رود و سلول های جدید جایگزین آن می شود. با بالا رفتن سن، روند تولید سلول های استخوانی افت می کند و میزان تحلیل استخوان، افزایش می یابد و فرد در معرض خطر پوکی استخوان قرار می گیرد. اما می توان از پوکی استخوان و شکستگی های مربوط به آن با رعایت چند نکته به نقل از سایت «Prevention» پیشگیری کرد.

*شکستگی یکی از علایم پوکی استخوان است؛ شکستگی استخوان بر اثر یک زمین خوردن ساده ممکن است علامت پوکی استخوان باشد. در این موارد استخوان فرد به علت پوکی ضعیف شده است و با یک ضربه بر اثر زمین خوردن، دچار شکستگی می شود. افرادی که دچار شکستگی می شوند باید به عوامل خطر دیگری مانند داشتن جثه کوچک، سابقه شکستگی در خانواده و وزن پایین دقت کنند.

*دیابت خطر پوکی استخوان را افزایش می دهد؛ مبتلایان به دیابت یک یا ۲ استخوان های ضعیف دارند. بیماران مبتلا به دیابت در خطر پوکی استخوان قرار دارند و در بسیاری از موارد مصرف دارو باعثضعیف تر شدن استخوان ها می شود.

*لاغری احتمال پوکی استخوان را افزایش می دهد؛ افرادی که جثه کوچکی دارند تراکم استخوان آن ها کم است و مستعد به پوکی استخوان و شکستگی هستند. نتایج برخی از مطالعات نشان می دهد خطر بروز پوکی استخوان در افرادی با وزن ۵۷ کیلوگرم یا کمتر، بیشتر است. علاوه بر این افراد و زنانی که استخوان های ضعیف تری دارند باید انجام ورزش مناسب و دریافت کافی کلسیم و ویتامینD را جدی بگیرند.

*کمبود کلسیم، استخوان ها را در معرض خطر قرار می دهد؛ درست است که مصرف کلسیم ضروری است و هر زن تا ۵۰ سالگی به دریافت ۱۰۰۰ میلی گرم و پس از ۵۰ سالگی به هزار و ۲۰۰ میلی گرم کلسیم نیاز دارد، اما مصرف مکمل های کلسیم خطر حمله قلبی و سنگ کلیه را افزایش می دهد. بنابراین، متخصصان، مصرف شیر، ماست، کلم بروکلی، برگ های سبز، شلغم و مواد غذایی غنی شده با کلسیم را توصیه می کنند.

*کمبود ویتامین D خطر پوکی استخوان را افزایش می دهد؛ ویتامین Dکه به بدن در جذب کلسیم کمک می کند برای حفظ سلامت استخوان لازم است. قرار گرفتن در معرض نور خورشید سبب ذخیره ویتامین D در بدن می شود. ویتامین D را نیز می توان با مصرف مکمل ها و مواد غذایی مانند ماهی های چرب، میگو، غذاهای غنی شده با ویتامین D مانند آب پرتقال، شیر و… تامین کرد.

*مصرف بعضی از داروها به استخوان ها آسیب می رساند؛ داروهایی مانند ضدافسردگی و کورتیکواستروئید استخوان ها را بیشتر در معرض پوکی قرار می دهد. در مواردی مصرف داروهای ضد صرع، سرطان و دیابت نیز باعثاز بین رفتن استخوان می شود. هر چه مدت زمان و دوز دارو بالاتر باشد، خطر بروز بیماری افزایش پیدا می کند. بنابراین قبل از مصرف هر دارو، از پزشک خود اثر آن را روی استخوان جویا شوید.

* در دوران یائسگی، خطر پوکی استخوان افزایش پیدا می کند؛ زنان در دوران یائسگی دچار افت شدید استروژن می شوند، هورمونی که برای تقویت استخوان لازم است. یائسگی هر چه زودتر اتفاق بیفتد خطر پوکی استخوان نیز افزایش می یابد. نتایج بررسی های اخیر در سوئد نشان می دهد احتمال ابتلا به پوکی استخوان در زنانی که قبل از ۴۷ سالگی یائسه می شوند نسبت به زنانی که دیرتر یائسه می شوند، ۲ برابر بیشتر است. زنان در ۳تا۵ سال اول دوران یائسگی، بیشترین میزان استخوان را از دست می دهند. میزان استخوان از دست رفته گاه به اندازه میزان تراکمی است که در سن بلوغ به دست آورده اند. بی گمان اتخاذ شیوه صحیح زندگی در این دوران اعم از رژیم سالم و ورزش مستمر برای محافظت از استخوان ها امری ضروری است.

*آزمایش تراکم استخوان؛ پزشک معالج با در نظر گرفتن سن و عوامل خطر بروز پوکی استخوان نیاز بیمار به این تست را تشخیص می دهد و زمان معاینه بعدی بیمار را تعیین می کند.

*ورزش و فعالیت های فیزیکی در پیشگیری از پوکی استخوان بسیار موثر است؛ ورزش هایی مانند پیاده روی، دو، تنیس و… برای حفظ سلامت استخوان مفید است.

*هر فردي که پوکي استخوان دارد، نياز به مصرف دارو ندارد؛محققان در سال هاي اخير، در زمينه عوارض بعضي از داروهاي پوکي استخوان مطالعاتي را انجام داده اند. براساس نظريه ها، اين داروها سرطان مري و مرگ بافت هاي استخوان را در پي دارد. از اين رو تنها زناني که در معرض خطر شکستگي شديد هستند به درمان نياز دارند. متخصصان، تغيير در شيوه زندگي را توصيه مي کنند. همچنين زناني که به پوکي استخوان، روماتوئيد يا آرتريت مبتلا هستند، وزن کمي دارند يا داراي سابقه شکستگي در خانواده هستند به دليل مستعد بودن به اين بيماري بايد تحت نظر پزشک دارو مصرف کنند.