به گزارشافکارنیوز،نخستین عامل پیری زودهنگام پوست عوامل ژنتیکی است. بهتر است پوست پدر و مادر خود را با دقت بیشتری نگاه کنید تا متوجه شوید در آینده چگونه پوستی خواهید داشت. دومین عامل اصلی پیری سلول‌های پوستی نفوذ اشعه‌های ماورای بنفش(UV) است. مصرف دخانیات نیز از عوامل پیری زودهنگام پوست است.

پوست افراد سیگاری ۳۰۰ برابر بیشتر از غیرسیگاری‌ها دچار چین و چروک می‌شود. درباره ژنتیک کار چندانی از دست‌تان برنمی‌آید. اما لازم است که با دو عامل بعدی یعنی اشعه‌های ماورای بنفش و دخانیات مقابله کنید. برای این کار باید با مصرف مواد غذایی مناسب پوست خود را تقویت کرده و همچنین به‌طور مرتب کرم ضدآفتاب بزنید. دوم اینکه سیگار را ترک کنید.

فلاوونوئیدها


کاکائو و چای سبز دو ماده غذایی سرشار از فلاوونوئیدها هستند و تاثیر آنها در محافظت از پوست به اثبات رسیده است. به عقیده محققان مصرف کاکائو(با درصد بالا) بعد از ۶ هفته حدود ۱۵ درصد و بعد از ۱۲ هفته حدود ۲۵ درصد التهاب‌های ناشی از نور خورشید را کاهش می‌دهد. علاوه بر این مصرف عصاره چای سبز به میزان ۳۰۰ میلی‌گرم و دو مرتبه در روز باعثافزایش میزان پروتئین‌های پوست یعنی الاستین و کلاژن می‌شود.

توجه داشته باشید که آنتی‌اکسیدان‌های چای سبز با آنزیم‌هایی که کلاژن پوست را تخریب کرده و باعثچین و چروک می‌شوند مقابله می‌کند. بنابراین توصیه می‌کنیم روزانه چند تکه شکلات سیاه(با درصد کاکائوی بالا) میل کنید یا چند فنجان چای سبز بنوشید.

کاراتنوئیدها


کاروتنوئیدها به خانواده مواد مغذی گیاهی تعلق دارند که حداقل ۶۰۰ ترکیب از جمله بتاکاروتن، لوتئین و لیکوپن هستند. نتایج یک بررسی عملی نشان داده است که مصرف بالای بتاکاروتن تاثیر مثبتی در مقابله با آفتاب‌سوختگی دارد. توصیه می‌کنیم تا حد امکان مصرف هویج، سیب‌زمینی، کدوحلوایی، اسفناج، کلم کیل و به‌طورکلی سبزیجات رنگی را افزایش دهید. این کاروتنوئید برای محافظت چشم‌ها در برابر آب‌مروارید شهرت خاصی دارد و خوشبختانه پوست را نیز از آسیب وارده اشعه‌های ماورای بنفش حفظ می‌کند.

این ترکیبات مغذی مانع از به خطر افتادن DNA شده و اثرات التهابی اشعه‌های ماورای بنفش را کاهش می‌دهند. بهترین منابع غذایی لوتئین کلم کیل، اسفناج، کدو، بروکلی، ذرت و فلفل دلمه‌ای سبز است. از دیگر منابع غذایی غیرگیاهی این ترکیب می‌توان به تخم‌مرغ اشاره کرد. با وجود اینکه لوتئین موجود در تخم‌مرغ به‌اندازه منابع گیاهی نیست اما جذب آن بسیار بالاست.

بهترین منبع غذایی لیکوپن گوجه‌فرنگی، هندوانه و گریپ‌فروت قرمز یا صورتی است. نتایج بررسی‌های بالینی نشان می‌دهد که هر چه میزان لیکوپن بدن بالا باشد احتمال قرمزی پوست کاهش پیدا می‌کند.

ویتامین E


نتایج بررسی‌ها نشان می‌دهند که ویتامین E به همراه آنتی‌اکسیدان‌های دیگر مانند سدی در برابر اثرات ماورای بنفش خورشید عمل می‌کند. بهترین منابع غذایی این ویتامین عبارت است از روغن‌های گیاهی غیراشباع مانند روغن جوانه گندم، روغن آفتاب‌گردان و همچنین بادام، فندق، دانه میوه درخت کاج و تخمه آفتابگردان.

رژیم مدیترانه‌ای


نتایج پژوهشی که در سال ۲۰۰۱ انجام شده است نشان داد افراد سالمندی که چین و چروک کمتری روی پوست دارند مشتری دائم سبزیجات، روغن‌زیتون و حبوبات بوده‌اند. این افراد گوشت قرمز(بویژه سوسیس و کالباس)، مواد قندی و شیرین(نوشیدنی‌های گازدار، شیرینی‌جات، بستنی)، سیب‌زمینی و محصولات لبنی پرچرب کمتری مصرف کرده‌اند.

البته نیازی نیست که به‌طورکلی گیاهخوار شوید و دست از مصرف گوشت و لبنیات‌بردارید. اما بهتر است بدانید که مصرف سبزیجات بیشتر در پی گرفتن رژیمی مانند رژیم غذایی مدیترانه‌ای کمک زیادی به افزایش استحکام و جوانی پوست می‌کند.

حرف آخر


اینکه باید پوست‌تان را به دو شیوه حفاظت کنید:

یک: با مصرف مواد غذایی سالم که سلامت درونی و عمومی بدن را ارتقا می‌دهد.

دو: با استفاده از کرم‌های ضدآفتاب که پوست را از بیرون محافظت کرده و تاثیر اشعه‌های ماورای بنفش را کاهش می‌دهد.

براي افزايش محافظت پوست در برابر پيري زودهنگام، سالم بخوريد و كرم ضدآفتاب با SPF مناسب بزنيد. در اين صورت علاوه بر داشتن پوستي شاداب خطر ابتلا به سرطان پوست را نيز كاهش ميدهيد.