به گزارش سلامت نیوز دکتر شهرام آگاه گفت:مسمومیت های غذایی ناشی از خوردن غذاهایی است که معمولا به دلیل عدم نگهداری مناسب و بیرون ماندن از یخچال، در معرض محیط آلوده قرار گرفتن، آلودگی غذا به وسیله دست فرد به هنگام درست کردن غذا توسط سم یا میکروب ها ایجاد می شود و معمولا علایمی که ناشی از مسمومیت است بیشتر به شکل استفراغ، اسهال، اسهال و استفراغ با هم و بعضا دردهای شکمی بروز می کند.

این دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران خاطرنشان کرد: «معمولا بسته به عاملی که باعثمسمومیت غذایی می شود و نوع غذایی که مسمومیت غذایی ایجاد می کند نوع علایم مسمومیت غذایی متفاوت است به عنوان مثال باید دانست که مسمومیت غذایی ناشی از گوشت و یا مواد گوشتی آلوده از جمله همبرگرها، کالباس ها و … ناشی از سم تولید شده بوسیله " استافیلوکوک " و یا " ای کولای " است، که علایم مسمومیت بوسیله " استافیلوکوک " به صورت درد در قسمت فوقانی شکم و حالت تهوع و استفراغ است و دراین نوع مسمومیت ممکن است اسهال هم وجود داشته باشد اما کمتر دیده می شود.»

وی در ادامه اظهار داشت: «در رابطه با مسمومیت های غذایی که به دلیل " ای کولای " ایجاد می شوند که بعضا به آن التهاب ناشی از مصرف همبرگر گویند چرا که در واقع همبرگر آلوده علت آن است و علائم این نوع مسمومیت به صورت درد در قسمت تحتانی شکم و یا اسهال است که در پاره ای از موارد ممکن است اسهال خونی باشد.

معمولا این نوع مسمومیت در زمانی طولانی تر از مسمومیت غذایی ناشی از " استافیلوکوک " خود را نشان می دهد و ممکن است ۲۴ ساعت طول بکشد.»

این فوق تخصص گوارش و کبد گفت: «نوع دیگری از مسمویت های غذایی با مصرف برنج آلوده خود را نشان می دهد که در این حالت اسهال غالب است و علامت مسمومیت ممکن است ۴۸ ساعت بعد از مصرف غذای آلوده خود را نشان دهد.»

وی در ادامه گفت: «در رابطه با مسمومیت های غذایی ناشی از باسیل سالمونلا باید گفت که این باسیل معمولا ممکن است از مرغ منتقل شود، به ویژه بیشتر در پوست مرغ دیده می شود و علائم غالب آن بیشتر به صورت اسهال خود را نشان می دهد.»

این عضو انجمن گوارش و کبد ایران تاکید کرد: «برای پیشگیری از ابتلا به مسمومیت های غذایی باید دانست که خودداری از مصرف غذاهایی که به طریق غیربهداشتی تهیه شده اند و یا غذاهایی که بیرون از یخچال مانده اند و ممکن است عامل بروز مسمومیت باشند بهترین روش پیشگیری است، همچنین توصیه می شود در مسافرت ها از مصرف غذاهای گوشتی و پخته شده که در مدت طولانی بیرون از یخچال مانده اند خودداری شود و از غذاهای کنسروی که به طریق مناسبی تهیه شده اند یا غذاهایی که امکان فساد و میکروب در آنها کمتر است استفاده شود.»

این عضو انجمن گوارش و کبد آمریکا در خصوص نحوه تشخیص مسمومیت های غذایی گفت: «تشخیص این بیماری بر اساس شرح حال بیمار است و زمانی که بیمار شرح می دهد بین ۶ تا ۴۸ ساعت بعد از مصرف غذای مشکوک دچار اسهال و استفراغ و دل درد و یا مجموع این علائم با هم شده است به مسمومیت غذایی فکر می کنیم که در این حالت اگر بیمار آب زیادی از دست داده باشد باید آب و املاح از دست رفته در بدن وی جایگزین شود و در صورتی که سرم خوراکی ORS در دسترس نباشد استفاده از آب ماست رقیق شده یا دوغی که نمک به آن اضافه شده است توصیه می شود.

استفاده از آب برنج روشی مناسب دیگری است که می تواند جایگزین املاح و نمک از دست رفته شود و در صورتی که فرد از این مواد استفاده کند ترجیح می دهیم دیگر از سرم های تزریقی استفاده نکنیم.»

وی خاطرنشان کرد: «در صورتی که بیمار آبی زیادی از دست داده باشد ممکن است نیاز به تجویز سرم داشته باشد.

مسمومیت های غذایی نیازی به تجویز آنتی بیوتیک ندارند و معمولا تجویز داروهای ضد دل درد و ضد اسهال نیاز نیستند و در صورتی که بیمار تهوع زیاد داشته باشد داروهای ضد تهوع برای وی تجویز می کنیم.»

دکتر شهرام آگاه تاکید کرد: «سس های مایونز محیط های مناسبی برای رشد میکروب ها هستند و در نتیجه اگر مایونز از یخچال بیرون مانده باشد و یا در شرایط مناسبی نگهداری نشده باشد محیط مناسبی برای رشد میکروب ها است و مهمترین مسئله در مسمومیت های غذایی پیشگیری از ابتلا به مسمومیت هاست.»