منشأ ریزگردها در عراق در اختیار دولت این کشور قرار ندارد

معصومه ابتکار در جلسه علنی امروز مجلس (۱۳ تیر ۹۵) با بیان اینکه سیاست‌های ابلاغ‌شده توسط مقام معظم رهبری در ارتباط با محیط زیست پشتوانه قوی برای ماست، گفت:‌ ما در شرایط فعلی، ۳ برابر ظرفیت زیست‌محیطی کشور به آن فشار وارد می‌کنیم و این ناپایداری‌ای را به دنبال خواهد داشت و بسیاری از عوارضی که در حوزه محیط زیست شاهد آن هستیم، ناشی از آثار زیاد تخریب و آلودگی محیط زیست است.

وی افزود: مسئولیت‌های محیط زیست بین دستگاه‌های مختلف اجرایی توزیع شده و سازمان حفاظت محیط زیست از کوچکترین دستگاه‌های اجرایی کشور است. سازمان محیط زیست در کل کمتر از ۶ هزار نفر نیرو در سراسر کشور دراختیار دارد؛ یعنی این سازمان به اندازه یک اداره کوچک آموزش و پرورش نیز نیرو دراختیار ندارد.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست اظهار داشت: حقوق مدیران سازمان محیط زیست پایین‌ترین اشل حقوقی را دارد و این مسائل و گستردگی موضوعات در حوزه محیط زیست نیز در مقابل این سازمان قرار دارد.

ابتکار خاطرنشان کرد: امروزه وضعیت آلودگی هوا در سطح جهان به گونه‌ای است که طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی در سال ۲۰۱۵ از ۷ مورد مرگ و میر، یک مورد آن مربوط به آلودگی هواست.

وی افزود: عملکرد دولت یازدهم در زمینه آلودگی هوا عملکرد چشمگیری بوده و از ابتدای کار دولت، کارگروه‌های ملی و استانی آلودگی هوا که متأسفانه تعطیل شده بود فعال شد و در ارتباط با اجرای برنامه‌های کاهش آلودگی هوا در تهران و ۷ کلانشهر شامل مشهد، اصفهان، تبریز، شیراز، اهواز، اراک و کرج فعالیت خود را ادامه داد.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست اظهار داشت: لایحه جامع کاهش آلودگی هوا برای کشور تدوین و به مجلس نهم ارائه شد و متأسفانه در نوبت ماند، ما مصوبات متعددی را در دولت یازدهم داشته‌ایم که هم استانداردهای مربوط به آلودگی هوا و هم برنامه کاهش آلودگی هوا را دربرمی‌گیرد و هفته گذشته برش یکساله ویژه‌ای را دولت برای کاهش آلودگی هوا در کلانشهرها به تصویب رساند و تمام اقداماتی که تا به حال لازم بوده، از طرف دولت در این موضوع دنبال شده و خوشبختانه این سیاست‌گذاری‌های قوی نتایج خوبی را هم در پی داشته است.

ابتکار خاطرنشان کرد: نتایج این سیاست‌گذاری‌های قوی به این شکل بوده که ما بهبود کیفیت هوا را در بسیاری از شهرهایمان تجربه کرده‌ایم و در مقایسه با سال‌های ۹۲ تا ۹۴ به عنوان نمونه در تهران ما حدود ۵۵ روز هوای بهتری را تنفس می‌کنیم.

وی افزود: یکی از اولین اقدامات دولت یازدهم مسئله حذف بنزین پتروشیمی و عرضه بنزین استاندارد یورو۴ بود و امروز حایگاه سوخت شهرهای بزرگ ما بنزین یورو۴ را عرضه می‌کنند و این اقدام در کاهش بنزن در هوا بسیار مؤثر بوده است.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست اظهار داشت: یکی از دلایل کاهش آلودگی هوا، اقدامات دولت در حذف مازوت بوده، نیروگاه های ما در سال ۹۲ بیش از ۴۰ درصد مازوت مصرف می‌کردند و امروز نیروگاه‌های ما حدود ۹ درصد بیشتر مازوت مصرف نمی‌کنند و تاکید ما بر این است که وزارت نفت دیگر از این پس مازوت دراختیار نیروگاه‌ها قرار ندهد و نیروگاه‌ها بتوانند با گاز طبیعی کار کنند.

ابتکار با بیان اینکه در ارتباط با استانداردسازی خودروسازی کشور گام‌های مهمی برداشته شده، خاطرنشان کرد: متأسفانه در سال ۹۲ خودروسازها حدود ۱۰ سال در اجرای استانداردهای خودرو عقب بودند، با پیگیری‌های سازمان محیط زیست در سال ۹۳ خودروسازی کشور استاندارد یورو۴ را به اجرا گذاشت و خوشبختانه امروز تمام خودروهای تولیدی کشور از استاندارد یورو۴ تبعیت می‌کنند.

وی افزود: سازمان محیط زیست سامانه و نظام بازرسی مستمر در خطوط تولید خودروی کشور اجرا می‌کند و همه خطوط تولید خودروی کشور چک می‌شود و هر جا که با استاندارد یورو۴ تطابق نداشته باشد، اجازه شماره‌گذاری خودرو داده نمی‌شود و این کار را اخیراً هم برای تعدادی از خودروها انجام دادیم و به صورت بسیار جدی پیگیر این موضوع هستیم و از مجلس می‌خواهیم ما را در این ارتباط حمایت کند. 

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست اظهار داشت: کشور ما طی ۳۰ سال گذشته یک و نیم درجه سانتیگراد افزایش دما و این میزان در سطح جهانی ۰.۸۵ سلیسیوم بوده است و متأسفانه ایران جزو ۱۰ کشور اول تولیدکننده گازهای گلخانه‌ای است و ما هم آثار تغییر اقلیم را مشاهده می‌کنیم و هم خودمان جزو کشورهای تولیدکننده گازهای گلخانه‌ای هستیم که کاهش گازهای گلخانه‌ای که همان اصلاح الگوی مصرف انرژی است را باید در دستورکار کشور قرار دهیم.

ابتکار خاطرنشان کرد: امروز ۸۰ درصد مناطق کشور ما تحت‌تأثیر موضوع گرد و غبار است و بسیاری از شهرهای جنوبی و غربی کشور در موضوع گرد و غبار دچار مشکلات زیادی هستند و متأسفانه تعداد روزها و شدت این گرد و غبار نیز رو به افزایش بوده است.

وی افزود: گرد و غبار در کشور دو منشأ داخلی و خارجی دارد که منشأ خارجی آن عمدتاً کشور عراق است و شمال غرب، غرب و جنوب عراق سه کانون اصلی گرد و غبار هستند و یکی دیگر از کانون‌های گرد و غبار خارج از کشور، منطقه جنوب عربستان است.  

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست اظهار داشت: از ابتدای دولت یازدهم ستاد ملی مقابله با گرد و غبار شکل گرفت، این ستاد کار اصلی خود را انجام مطالعه در مورد کانون‌های داخلی گرد و غبار ایران قرار داد و امروز ۱۵ استان در این باره شناسایی شده‌اند و برنامه گرد و غبارشان تدوین شده است و سایر استان‌ها نیز در دست اقدام هستند.

ابتکار خاطرنشان کرد: مقابله با بیابان‌زایی در کشور نیازمند یک بسیج عمومی و افزایش اعتبارات، حداقل یک‌هزار میلیارد تومان اعتبار برای کاشت نهال است.