دولت در زمینه نگهداری و مقاوم‌سازی به وظیفه خود عمل نکرده است

حمزه شکیب با اشاره به حادثه پلاسکو، گفت: این ساختمان یکی از ساختمان‌های قدیمی کشور بوده است.

وی با بیان اینکه هنگامی که یک سازه از ابتدا شروع به ساخت می‌شود تا پایان عمرش باید روندی برای نظارت و کنترل آن در نظر بگیرند، گفت: هر چند که ساختمان متعلق به بخش خصوصی باشد اما حاکمیت به حکم وظیفه برای ایمنی جان شهروندان و حفظ سرمایه‌ها باید کنترل‌های لازم را انجام دهند.

شکیب گفت: این کنترل باید در سه بخش تقسیم شود. یک بخش زمانی است که تصمیم به ساخت گرفته می‌شود تا زمان بهره‌برداری. 

وی گفت: مالک اگر بخواهد سازه‌ای را احداث کند باید معمار و طراح و تأسیسات‌چی داشته باشد و بعد مجری که آن را بسازد و نظارت هم باید در کل مجموعه صورت گیرد حال به لحاظ فرهنگی چقدر به این کار عمل می‌کنیم جای خود را دارد.

شکیب با بیان اینکه مجری کار وزارت راه و شهرسازی است که باید به مهندسین ناظر پروانه دهد،‌گفت: از شروع بهره‌برداری تا پایان عمر ساختمان باید در فرایند نگهداری و مقاوم‌سازی صورت گیرد.

به گفته عضو سابق شورای شهر، نگهداری و مقاوم‌سازی در کشور ضابطه‌مند نیست و دولت در این زمینه به وظیفه خود عمل نکرده است. 

وی با بیان اینکه صلاحیت‌های صادر شده برای مهندسان فقط برای زمان ساخت است،‌گفت: مهم این است که بعد از بهره‌برداری هم ساختمان کنترل شود ولی صلاحیتی تعریف نشده است. 

شکیب با بیان اینکه برای نگهداری ساختمان‌ها در کشور قانونی وجود ندارد و جا نیفتاده است، گفت: باید در این زمینه دولت ورود می‌کرد که نکرده است. 

وی با اشاره به اینکه ممکن است بعد از ساخت یک ساختمان کاربری آن تغییر کند گفت: همچنین ممکن است آیین‌نامه‌ها هم تغییر کند و ساختمان نیاز به مقاوم‌سازی داشته باشد و برای مقاوم‌سازی باید از وزارت راه و شهرسازی صلاحیت بگیرند چرا که وزارت راه و شهرسازی برای مهندسینی که می‌خواهند ساختمانی را بسازند صلاحیت صادر می‌کنند ولی برای مقاوم‌سازی به افراد پروانه‌ای نمی‌دهد.

وی تأکید کرد: البته اصلا پروانه نگهداری و مقاوم‌سازی تعریف نشده و دولت کاری نکرده است. 

شکیب با بیان اینکه به خاطر امنیت جان مردم باید هر چه سریعتر دولت در این زمینه اقدام کند، گفت: وزارت راه ورود نکرده و خلأهای قانونی داریم. 

وی با اشاره به اخطارهای مکرر شهرداری به ساختمان پلاسکو گفت: چرا اخطارها عملی نشده است؟ ما ضعف قانون داریم. 

شکیب با اشاره به اینکه 400 هزار مهندس در کشور پروانه صلاحیت ساخت‌وساز دارند، گفت: اما یک مهندس هم پروانه صلاحیت مقاوم‌سازی ندارد چرا که وزارت شهرسازی تعریفی برای این موضوع نکرده است و به تکالیف خود عمل نکرده است. 

وی با بیان اینکه اگر بخواهیم در ساخت‌وساز به خود نمره بدهیم نمره‌مان 12 و 13 است، گفت: ولی در مقاوم‌سازی نمره صفر دریافت می‌ کنیم چرا که اصلاً از توان مهندسان استفاده نشده است.

شکیب با بیان اینکه ساختمان‌ها هیأت مدیره‌ای اداره می‌شود گفت: هیأت مدیره‌ها هم از اعضای ساختمان هستند شاید مالکان زرق و برقی به ساختمان بدهند که این تزیین‌ها ظاهرسازی است باید سرمایه‌ها را حفاظت کنیم و وظیفه مقاوم‌سازی بر عهده حاکمیت است. توان این موضوع در مهندسین وجود دارد ولی سازوکاری فراهم نکرده است.

وی خطاب به دولت گفت: اولاً مقاوم‌سازی را تعریف کنید و بعد برای مقاوم‌سازی بگویید چرا پروانه‌ای صادر نکردید.

شکیب با بیان اینکه ساختار نداریم، گفت: با بروزی حوادثی مانند پلاسکو فضا را سیاسی می‌کنند و همدیگر را متهم اما باید بگوییم که ما زیرساخت نداشتیم و برای مقاوم‌سازی کاری صورت نگرفته است.

وی به مبحث 22 که یکی، دو سال پیش چند نفر نوشته‌اند اشاره کرد و گفت: این مبحث در مورد نگهداری بود و مورد قبول نخبگان هم نیست این مبحث نوشته شده اما باز هم برای صلاحیت‌ها تعریفی صورت نگرفته است. 

شکیب با بیان اینکه چتر سیاسی در حادثه پلاسکو باز شده است،‌گفت: دولت یکبار تصمیم بگیرد و برای مقاوم‌سازی کاری انجام دهد. متأسفانه به جای پاسخگو بودن همدیگر را متهم می‌کنیم و تأکید می‌کنم که تکالیف مقاوم‌سازی بر عهده وزارت راه است و به این تکالیف عمل نکرده‌اند.

وی با بیان اینکه نمی‌توان گفت شهرداری مقصر است، گفت: دولت باید زیرساخت‌ها را فراهم می‌کرد که نکرده است.