مواد غذایی مفید برای درمان سینوزیت

سینوزیت غالبا به دنبال سرماخوردگی و یا عفونت ویروسی و باکتریایی در بینی، گلو و مجرای تنفسی فوقانی ایجاد می‌شود. دود سیگار و تماس با آلودگی، هاگ‌ ها و بعضی بوهای خاص باعث تحریک طولانی‌ مدت یا مزمن غشاء سینوسی می‌شوند.

علائم سینوزیت

گرفتگی بینی، سردرد، گوش درد، دندان درد، درد در ناحیه صورت و اختلال در حس بویایی. (در برخی موارد سینوزیت می‌تواند باعث بروز تب گردد)

درمان‌های رایج سینوزیت

  • مراجعه به پزشک ضروری است. غالبا آسم، برونشیت، لارنژیت و ذات‌ الریه به دنبال عفونتی که باعث سینوزیت می شوند عود کرده و یا تشدید می‌شوند.
  • آنتی ‌بیوتیک‌ ها و داروهای ضد احتقان برای درمان عفونت سینوسی تجویز می‌شوند.
  • چنانچه ابتلا به سینوزیت مربوط به پولیپ بینی باشد، پولیپ را می‌توان با عمل جراحی برداشت.

مواد غذایی مفید برای سینوزیت

مصرف فراوان مواد غذایی که باعث تقویت سیستم ایمنی می‌شوند، در مورد مبتلایان به سینوزیت بسیار مهم است. اگر مشکل سینوزیت ناشی از حساسیت به ماده غذایی خاصی باشد، آن ماده غذایی خاص باید از رژیم غذایی حذف گردد. انجام تست ‌های تشخیص آلرژی توسط متخصص آلرژی به تعیین مواد حساسیت ‌زا کمک می‌کند. بر همین اساس تنظیم رژیم غذایی زیر نظر رژیم ‌شناس به منظور اطمینان نسبت به تامین مواد مغذی ضروری از طریق مواد غذایی و نوشیدنی ‌های مجاز توصیه می‌شود.

روی و سینوزیت

غذاهای دریایی، گوشت قرمز، نان ‌های کامل، غلات صبحانه، مغزدانه ‌ها و دانه ‌ها تامین کننده عنصر روی هستند. این ماده معدنی برای عملکرد صحیح سیستم ایمنی ضروری است. رژیم غذایی غنی از عنصر روی به مبارزه با عفونت ‌هایی که باعث سینوزیت می‌شوند کمک می‌کند.

ویتامین C و سینوزیت

توت فرنگی، گریپ فروت، مرکبات، سیب زمینی شیرین، گوجه فرنگی، فلفل قرمز، گلابی و سبزی‌های برگی سبز حاوی مقادیر خوبی ویتامین C هستند. این ویتامین به بلوغ سلول‌ های سیستم ایمنی و بهبود عملکرد آنتی ‌بادی‌ ها کمک می‌کند. همچنین این ویتامین خاصیت آنتی ویروسی و آنتی باکتریایی دارد و باعث کاهش التهاب و تقویت عملکرد سیستم ایمنی می‌شود.

ویتامین A و سینوزیت

هویج، سیب ‌زمینی شیرین، اسفناج، کلم پیچ و بروکسل حاوی بتاکاروتن هستند که در بدن به ویتامین A تبدیل می‌شوند. کمبود ویتامین A می‌تواند باعث  تغییراتی در سلول ‌های پوششی مجاری تنفسی گردد که این امر احتمال ابتلا به عفونت را افزایش می‌دهد. ویتامین A در جگر، شیر و پنیر پرچرب، زرده تخم ‌مرغ و کره و همچنین در ماهی روغنی از جمله ماهی کولی، خال مخالی و آزاد قرمز یافت می‌شود.

کلسیم و سینوزیت

دانه سویا، توفو و دانه کنجد، دانه‌ های آفتابگردان، بادام‌ زمینی و شیر سویای غنی شده دارای کلسیم هستند. این مواد غذایی غیر لبنی جایگزین مناسبی برای افرادی که به شیر حساسیت دارند، محسوب می‌شوند.

اسیدهای چرب امگا۳ و سینوزیت

ماهی خال مخالی، ساردین، ماهی آزاد، کپور، کیلکا و مغزدانه ‌ها و دانه ‌ها حاوی اسیدهای چرب امگا۳ هستند که به کاهش التهاب مرتبط با سینوس کمک می‌کند.

مواد غذایی که باید در سینوزیت پرهیز شوند

حساسیت ‌های غذایی می‌توانند باعث سینوزیت شوند. در صورت مشکوک بودن نسبت به حساسیت غذایی با انجام تست حساسیت می‌توان ماده غذایی حساسیت ‌زا را شناسایی نمود. شیر و فرآورده‌ های لبنی مثل ماست و پنیر باعث سینوزیت می‌شوند. در این موارد حذف این مواد غذایی توصیه می‌شود.

در یک رژیم بدون شیر تمام مشتقات شیر از جمله کره، خامه، بستنی و مواد غذایی که در تهیه آن ها به نوعی از شیر استفاده می‌شود مانند پوره، غلات صبحانه، دسرها، کیک ‌ها، شکلات شیری و سوپ‌ های حاوی شیر باید به کلی از برنامه غذایی حذف شوند.

سایر اقدامات

  • نوشیدنی ‌های داغ باعث جاری شدن موکوس و کاهش احتقان و فشار سینوس‌ ها می‌شوند.
  • دریافت مکمل ۱۰۰۰ میلی گرم ویتامین C در روز باعث تقویت سیستم ایمنی می‌شود.
  • دوری از محیط‌ های آلوده و پر دود، چون باعث تشدید سینوزیت می‌شوند، توصیه می‌گردد