ابتکار از هزینه های محیط زیستی می گوید
معصومه ابتکار رئیس سازمان محیط زیست در مراسم درختکاری باغ ملل که امروز با حضور جمعی از سفرا و تعدادی از هنرمندان سینما و تلویزیون در سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد، اظهار داشت: حرکت آغازین جشنواره بین‌المللی فیلم سبز با درختکاری توسط انسان‌های نیک و علاقمند به محیط زیست و هنرمند انجام می‌شود که امیدواریم با موفقیت، پیشرفت و دستاوردهای خوب برای جشنواره همراه باشد.
 
وی افزود: امیدواریم تجمیع این مناسبت‌ها، علایم و نشانه‌هایی از امید باشد و با وجود مشکلات و عقب ماندگی‌های بسیار و موانع و سنگ اندازی‌ها برای بسیاری از کارها، بتوانیم با اراده‌ای که در سطح ملی شکل گرفته و با کمک سرمایه‌های اجتماعی در مسیر بهبود وضعیت محیط زیست پیش رویم.
 
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به کاشت درخت توسط مقام معظم رهبری تصریح کرد: ایشان طی این مراسم بر حفظ محیط زیست و جنگل‌ها تاکید داشتند. همچنین رئیس جمهور طی مراسم کاشت درخت بر ضرورت انجام ارزیابی‌های زیست محیطی اشاره کردند.
 
ابتکار گفت: اقدامات بسیاری برای رفع معضلات زیست محیطی در این دوره انجام شده است، این اقدامات مورد حمایت دولت قرار دارد که برای تداوم آن‌ها باید گام‌های اساسی با همکاری مردم برداشته شود.
 
وی افزود: در این دوره در چندین محور به مسأله درخت پرداختیم و اقدامات زیرساختی و سیاستگذاری انجام دادیم، در حوزه حفظ فضای سبز و حفاظت از باغات در شهرها مصوبه‌ای در دولت داشتیم. سازمان حفاظت محیط زیست نیز در این باره بر اصول خود پایبند است و مواضع جدی برای حفاظت از باغات در شهرها دارد.
 
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: یکی از مولفه‌های مهم شهرهای پایدار و سالم، جریان شکوفایی شهری است. سازمان حفاظت محیط زیست عضو فعال این جریان محسوب می‌شود. علاوه بر این سازمان در موضوع کمربندهای سبز شهری فعال است.
 
ابتکار با بیان اینکه سازمان حفاظت محیط زیست طی سه سال و نیم گذشته بر حفاظت از جنگل‌های طبیعی تاکید بسیاری داشته است، گفت: یکی از مهم‌ترین عملیات‌ها در این حوزه، طرح مقابله با آتش سوزی بود. در این حوزه امسال با اجرای طرح جامع مقابله با آتش سوزی در جنگل‌ها حدود ۶۷ درصد کاهش آتش سوزی در جنگل‌های هیرکانی و زاگرس را تجربه کردیم که در صورت جلب مشارکت مردم و همکاری دستگاه‌های دیگر از جمله وزارت دفاع و به کارگیری امکانات فنی این بخش‌ها می‌توانیم طرح مقابله با آتش سوزی جنگل‌ها را با موفقیت پیش بریم.
 
وی با اشاره به اینکه بحث تخریب، آلودگی، بهره‌برداری جنگل‌ها، قاچاق چوب و بهره‌برداری تجاری از جنگل‌ها مقوله مهم دیگری است که در این دوره مورد توجه ما قرار گرفت، افزود: از دولت هفتم سازمان جنگل‌ها توجه ویژه‌ای به این موضوع داشته است. در این دوره نیز از سال ۹۲ تعامل خوبی با دستگاه‌های مختلف شروع کردیم تا بهره‌برداری از جنگل‌ها را به حداقل برسانیم. دولت نیز مصوبه‌ای در این مورد داشت و برداشت جنگل‌ها را به درختان بیمار محدود کرد.
 
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه تلاش برای واردات چوب و طرح‌های جایگزین جهت مقابله با بهره‌برداری از جنگل‌های طبیعی در این دوره انجام شد، گفت: بازرسی از صنایع چوب و کاغذ از دیگر اقدامات برای حفاظت از جنگل‌های طبیعی کشور است که در این دوره اهتمام جدی برای آن وجود داشت. همچنین طبق ماده ۴۸ برنامه ششم توسعه، بحث ممنوعیت کامل بهره‌برداری تجاری از جنگل‌های طبیعی مطرح شد که سازمان جنگل‌ها مسئول اصلی این طرح است، اما سازمان حفاظت محیط زیست نیز از لحاظ حاکمیتی این موضوع را با جدیت پیگیری کند.
 
ابتکار در ادامه با تاکید بر اینکه اقتصاد ایران باید همگام با اقتصاد جهانی رشد کند، گفت: برجام فرصت تغییر مناسبات بین‌المللی را فراهم کرد و فضا را برای حضور کشور ما در عرصه‌های اقتصادی جهان بهبود بخشید. امروز دیگر رشد اقتصادی با مسائل محیط زیست رو در رویی ندارد، بلکه در شرایط حاضر این دو مقوله با هم همگرایی کامل دارند.
 
وی افزود: زمانی رشد اقتصادی به معنای تخریب محیط زیست و آلودگی آب‌ها و تولید پساب‌ها بود، اما امروز مفهوم رشد از مولفه‌های مخرب جدا شده و تولید، اشتغال، سرمایه‌گذاری، صنعت و نفت باید از ابتدا با طراحی و مهندسی سبز و انجام ارزیابی زیست محیطی درونی‌سازی هزینه‌های زیست محیطی همراه باشد.
 
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی از هر چهار مورد مرگ و میر کودکان زیر پنج سال، یک مورد به آلودگی‌های محیط زیست بازمی‌گردد. بنابراین هزینه‌های زیست محیطی طرح‌های اقتصادی پرداخت می‌شود و این هزینه‌ها را جامعه در بیمارستان‌ها و درمانگاه‌ها و از طریق افراد مختلف پرداخت می‌کند.
 
وی با تاکید بر اینکه هزینه‌های زیست محیطی بخش لاینفک رشد اقتصادی است، گفت: این رویکرد با وجود سختی‌های فراوان، رویکرد دولت یازدهم بوده و این دولت تلاش‌های چشمگیری برای این موضوع داشته است. امروز در زمینه اقتصاد سبز گام‌های موثری برداشته شده است.
 
ابتکار با بیان اینکه لایحه مالیات سبز و فصل مالیات سبز لایحه ارزش افزوده که در دستور کار مجلس قرار دارد از جمله گام‌های موثر برای رشد اقتصاد سبز است، افزود: تاسیس صندوق ملی محیط زیست به منظور حمایت از فناوری‌های سبز از دیگر اقدامات مهم برای ایجاد اقتصاد سبز در کشور است. افزون بر این، اصلاح فرآیندها و انجام ارزیابی زیست محیطی برای همه طرح‌های عمرانی و توسعه‌ای در این دوره انجام شده است.
 
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر ضرورت ارتقای سطح آگاهی و شناخت مردم از حقوق خود گفت: حق بهره‌مندی از محیط سالم از جمله حقوق شهروندان است که در منشور حقوق شهروندی به این موضوع اشاره شده است. بنابراین آگاهی مردم نسبت به حقوق و مسئولیت‌هایشان امری ضروری است که در این بخش مسأله فرهنگ مطرح می‌شود.
 
ابتکار با اشاره به اینکه یکی از جوانب فعالیت‌های ما در دولت آگاهی رسانی به مردم با کمک بخش‌های مختلف بوده است، گفت: در این دوره بسط آموزش‌های محیطی زیستی از جمله فعالیت‌های ما است. برای این منظور با وزارت آموزش و پرورش تفاهم‌نامه‌ای داریم که این تفاهمنامه در همه زمینه‌ها اجرایی شده است. افزون بر آن با دانشگاه‌های کشور نیز تفاهم‌نامه‌هایی منعقد کردیم که دانشجویان و دانشگاه‌ها را در حوزه محیط زیست پیشرو کرده است.
 
وی با بیان اینکه سازمان حفاظت محیط زیست در این دوره در ابعاد مختلف فرهنگی اقدامات موثری انجام داده است، افزود: یکی از مولفه‌های مهم فرهنگ هنر است که تاثیرگذاری بسیاری دارد و یکی از عرصه‌های مهم هنر، سینما است که راه‌اندازی و احیای جشنواره بین‌المللی فیلم سبز بدین منظور بوده است تا از پتانسیل این بخش برای فرهنگسازی در حوزه محیط زیست استفاده کنیم.
 
ابتکار در پایان با اشاره به اینکه جشنواره پنجم فیلم سبز جشنواره موفقی بود، گفت: حفاظت از هنر برای حفاظت از محیط زیست، حرکتی جهانی است.