ارتباط بین مصرف قهوه با احتمال بروز بیماری قلبی

تاثیرات کوتاه‌مدت یا بلندمدت مصرف قهوه و کافئین بر فشار خون بررسی شده و ارتباط بین مصرف قهوه با احتمال بروز بیماری قلبی، در افرادی که فشار خون بالا دارند نیز ارزیابی شد. داده‌های این بررسی از آزمایشات کنترل شده‌ای که تاثیر کافئین و قهوه را روی فشار خون بررسی کرده و از مطالعات کوهورت انجام شده روی ارتباط بین مصرف قهوه و بیماری قلبی، گردآوری شده است.

در پنج بررسی انجام شده، مشخص شد وجود 200-300 میلی‌گرم کافئین در خون، باعث افزایش حدود 8/1 میلی‌متر جیوه فشار سیستولیک قلب و حدود 5/7 میلی‌متر جیوه فشار دیاستولیک قلب می‌شود. این افزایش فشار خون در یک ساعت بعد از مصرف کافئین دیده شد و کمتر از سه ساعت نیز طول کشید. در سه مطالعه‌ای که روی اثرات طولانی‌مدت (دو هفته‌ای) قهوه انجام شده بود، در مقایسه با رژیم‌های بدون کافئین و نیز رژیم‌هایی با قهوه بدون کافئین، افزایش فشار خون دیده نشده بود. در مرحله آخر، در هفت مطالعه کوهورت انجام شده هیچ شواهدی مبنی بر وجود ارتباط بین مصرف دائمی قهوه و افزایش خطر بیماری قلبی یافت نشد.

در افرادی که فشار خون بالا دارند، مصرف کافئین باعث افزایش ناگهانی فشار خون کوتاه‌مدت ( به مدت سه ساعت) می‌شود. با این وجود، شواهد موجود ارتباطی را بین مصرف طولانی‌مدت قهوه و افزایش فشار خون یا بین مصرف دائمی قهوه و افزایش خطر بیماری‌های قلبی در افرادی که سابقه فشار خون بالا دارند، نشان نمی‌دهد.

نکته عملی: همانطور که مشخص شد قهوه ممکن است فشار خون افراد را افزایش بدهد اما در طولانی‌مدت تاثیر منفی روی فشار خون و نیز بیماری‌های قلبی ندارد، لذا نمی‌توان افراد را از مصرف این گونه نوشیدنی‌ها منع کرد، حتی افرادی که فشار خون بالا دارند. اما در مصرف قهوه نیز همانند هر نوع ماده خوراکی دیگر باید رعایت تعادل انجام شود و در فشار خون بدخیم یا حاد باید مشورت با متخصص تغذیه صورت گیرد.