دانستنی‌های مهم در مورد گوشت اردک و غاز

گوشت اردک یکی از مطلوب‌ترین انواع گوشت‌‌ها در میان ماکیان می‌‌باشد. این گوشت منبع غنی پروتئین‌‌ها با کیفیت بالا، نیاسین(1/5  میلی گرم به ازای 100گرم)، فسفر، ریبوفلاوین (5/0 میلی گرم  به ازای 100 گرم)، تیامین ( 3/0 میلی گرم به ازای 100گرم )، آهن، روی، ویتامین B6 (3/0 میلی گرم به ازای 100گرم)، ویتامین B12  (4/0 میلی گرم به ازای 100 گرم )، سلنیوم، فولات و منیزیم می‌‌باشد. گوشت اردک چربی و کلسترول نسبتا بالایی دارد، به خصوص اگر با پوست خورده شود. به همین علت در صورت داشتن کلسترول بالا باید مصرف این گوشت را به یک اونس در روز (بدون پوست) محدود کنید. 3 اونس از گوشت اردک پخته شده بدون پوست حاوی 4 گرم و با پوست حاوی 8 گرم اسید‌‌های چرب اشباع می‌‌باشد. مصرف این مقدار گوشت حاوی 75 میلی‌گرم کلسترول می‌‌باشد که تقریبا 25 درصد از کل کلسترول توصیه شده در روز (300 میلی‌گرم در روز ) را شامل می‌‌شود. 100 گرم از گوشت کباب شده اردک 24 گرم پروتئین و 11 گرم چربی دارد. ناگفته نماند که قسمت سینه و ران اردک پروتئین بیشتری دارد و 100 گرم آن  بدون پوست 201 کالری و با پوست 337 کالری انرژی دارد. گوشت اردک حاوی 5/50 درصد اسید چرب غیر اشباع  7/35 درصد اسید چرب اشباع و 7/13 درصد اسید چرب غیر اشباع می‌‌باشد. نقطه ذوب چربی گوشت اردک 14 درجه سانتی‌گراد می‌‌باشد که بسیار پایین‌تر از دمای بدن است (نقطه ذوب چربی گوشت گاو و مرغ به ترتیب 45 و 37 درجه سانتی‌گراد می‌‌باشد که در مورد چربی گاو، بسیار بالاتر از دمای بدن است)، بنابراین گوشت اردک به آسانی متابولیزه می‌‌شود و باعث ایجاد مشکل چاقی نمی‌شود.

بعضی مواد مغذی موجود در گوشت اردک

 آهن

آهن هِم برای جذب توسط انسان آسان است و گوشت اردک حاوی مقادیر بالایی از آهن هِم در مقایسه با سایر گوشت‌‌هاست. این گوشت می‌‌تواند منبع خوب آهن برای خانم‌‌ها باشد.

 ویتامین A

این ویتامین کمک به حفظ سلامتی چشم و موکوس دهان کرده و موجب جلوگیری از حمله ویروس‌‌ها به بدن می‌‌شود. گوشت اردک 3 تا 10 برابر بیشتر از سایر گوشت‌‌ها حاوی ویتامین A می‌‌باشد.

 ویتامین B1

کمبود ویتامین B1 می‌‌تواند باعث از دست دادن اشتها، خستگی، بی خوابی و.. شود و حتی می‌‌تواند بر خلق و خو تاثیر گذارد. گوشت اردک منبع خیلی خوبی از این ویتامین است.

 ویتامین B12

این ویتامین به حفظ پوست، ناخن و سلامتی مو و نیز متابولیسم چربی  کمک می‌‌کند.

 ویتامین B3

این گوشت منبع عالی نیاسین می‌‌باشد. 100 گرم از گوشت50 درصد نیاز روزانه بدن به نیاسین را تامین می‌‌کند. این ویتامین نقش حیاتی در متابولیسم چربی در بدن ایفا می‌‌کند و همچنین بر کاهش کلسترول خون اثر می‌‌گذارد. نیاسین کمک به کاهش LDL پلاسما می‌‌کند. LDL  می‌‌تواند سبب اکسیداسیون پلاک‌‌ها در خون شود که با افزایش خطر بیماری‌‌های قلبی در ارتباط است. نیاسین از فرآیند‌‌های ژنتیکی نیز حمایت می‌‌کند و دریافت ناکافی آن از طریق رژیم غذایی می‌‌تواند باعث آسیب DNA شود. نیاسین به پایدار ماندن قند خون و منظم کردن متابولیسم انسولین کمک می‌‌کند. پس گوشت اردک یک انتخاب خوب برای مبتلایان به دیابت است.

مقایسه مواد مغذی بین گوشت اردک و سایر گوشت‌‌ها
نوع گوشت ( هر 100 گرم )    آهن ( mg )    Vit A‏ (mg)    Vit B1 (mg )    Vit B12 (mg)
گوشت گاو ( بدون چربی)    2.7    0    0.09    0.22
مرغ ( بدون چربی )    0.7    18    1.01    0.21
گوشت اردک ( بدون چربی)     4.3    15    0.4    0.69

مقایسه ارزش تغذیه ای به ازای هر 100 گرم چربی
ماده غذایی    محتوای چربی    چربی اشباع (gr )    MUFA ‏(gr )    PUFA ‏(gr)
کره    5/81 درصد    54    8/19    6/2
گوشت گوساله    100درصد    54    7/36    5/2
پیه    100درصد    48    1/32    1/2
چربی غاز    100درصد    7/32    55    10
چربی اردک    100درصد    9/26    57    11

 خواص گوشت غاز

گوشت غاز تقویت کننده نیرو و ضد تب روماتیسمی است و یکی از روش‌‌های درمانی در چین محسوب می‌‌شود. در کاهش عطش، سرفه، اشتها وبزاق، حل کردن سموم بدن، تقویت نیرو، افزایش ترشح مایع معده، تنگی نفس و در  خستگی خوردن گوشت غاز یا سوپ آن می‌‌تواند به بهبود وضعیت کمک کند. در بیماری دیابت می‌‌تواند باعث کنترل پیشرفت بیماری شود و در درمان بیماری‌‌هایی مثل سرماخوردگی، برونشیت مزمن، نفریت، ادم، آمفیزم و آسم موثر می‌‌باشد. گوشت غاز حاوی فاکتورهای ضد سرطانی در خون است و باعث تقویت ایمنی هومورال می‌‌شود و می‌‌تواند باعث تولید آنتی بادی در خون شود. ناگفته نماند که کاهش عملکرد سیستم ایمنی در بدن با ایجاد تومور در ارتباط است.
 ایمونوگلبولین‌‌های گوشت غاز فعالیت ضد سرطانی دارند و با تقویت سیستم ایمنی بدن می‌‌تواند در درمان سرطان مفید باشد. این گوشت طعم شیرینی دارد و برای تقویت نیروی طحال و ریه مناسب است. گوشت غاز همچنین از اولئیک اسید غنی است که می‌‌تواند سطح کلسترول خون را کاهش دهد. این گوشت حاوی 58درصد اولئیک اسید است که در مقایسه با سایر گوشت‌‌های حیوانی بالاترین میزان را دارد. کلام آخر این‌که چربی به عنوان بخش مهمی از تعادل رژیم می‌‌باشد. از جمله ویتامین‌‌های محلول در چربی K, E, D, A و اسیدهای چرب ضروری که برای حفظ سلامتی و عملکرد بدن مورد نیاز است. اگرچه چربی‌‌های حیوانی به نظر بد می‌‌باشند اما چربی موجود در گوشت غاز در مقایسه با سایر گوشت‌‌ها حیوانی، برای سلامتی مفید است. زیرا حاوی اسیدهای چرب اشباع کمتر و اسیدهای چرب غیر اشباع بیشتر می‌‌باشد در نتیجه می‌‌تواند باعث کاهش سطح کلسترول خون شود از این رو برای قلب مفید است.

 سلنیوم

سلنیوم از فعالیت بسیاری از آنزیم‌‌ها در بدن حمایت می‌‌کند. همچنین به تقویت سیستم ایمنی کمک نموده زیرا نقش آنتی اکسیدانی دارد. در ترکیب با سایر آنتی اکسیدان‌‌ها مثل ویتامین C و ویتامین E سلنیوم به حفاظت سلول‌‌ها در مقابل رادیکال‌‌های آزاد کمک می‌‌کند که این ترکیبات خطر بیماری‌‌های قلبی و سرطان را افزایش می‌‌دهد. 100 گرم از گوشت اردک 43درصد نیاز روزانه بدن به سلنیوم را تامین می‌‌کند. توجه فرمایید که داشتن کلسترول بالا باعث پیشرفت و بسته شدن رگ‌‌ها و بیماری قلبی می‌‌شود و در نتیجه بدن را مستعد سکته‌‌های قلبی یا مغزی می‌‌نماید. بنابراین باید مصرف کلسترول و اسید‌‌های چرب اشباع محدود شود. همان طور که قبلا نیز گفته شد در صورت داشتن کلسترول بالا باید مصرف بدون پوست این گوشت را به 30 گرم در روز محدود کنید.
 انواع دیگر ماکیان مثل مرغ، کلسترول و اسید‌‌های چرب اشباع کمتری از گوشت اردک دارند و می‌‌توانند در هنگام بالا بودن کلسترول خون انتخاب بهتری باشند.

 گوشت غاز

گوشت غاز حاوی پروتئین بالا، چربی کم و کلسترول پایین می‌‌باشد. همچنین این گوشت حاوی فسفر، کلسیم، سدیم و پتاسیم می‌‌باشد. گوشت غاز حاوی آمینواسیدهای ضروری برای رشد بدن است. پروتئین‌‌های گوشت غاز با کیفیت بالا می‌‌باشد. چربی آن اندکی از چربی مرغ بالاتر است اما از دیگر گوشت‌‌ها بسیار پایین تر است. این گوشت نه تنها حاوی چربی کم و با کیفیت خوب است، بلکه حاوی اسیدها چرب غیر اشباع به خصوص لینولنیک اسید می‌‌باشد که برای سلامتی مفید است. نقطه ذوب این گوشت بسیار پایین است و هضم و جذب آن به وسیله بدن آسان است. پروتئین گوشت غاز و اردک از گوشت قرمز، مرغ، گوشت گاو بالاتر است و حاوی لیزین بالایی است.