مراقب این غذاها باشید

با شروع ماه رمضان، بساط عرضه و فروش آش و حلیم و شله زرد و... در کنار خیابان یا صندوق عقب خودروها و پشت وانت‌ها، گسترده شده و بسیاری نیز تحت عنوان غذای خانگی برای بازکردن روزه خود به این مواد غذایی روی می‌آورند؛ در حالی که نه نحوه  تهیه  آنها مشخص است و نه شیوه نگهداری مواد اولیه و طبخشان معلوم است.

دکتر آراسب دباغ مقدم با اشاره به این‌که از نام «غذای خانگی» هم در ایران و هم در بسیاری از کشورهای جهان سوء استفاده می‌شود گفت:غذای خانگی، غذایی است که یک نفر از اعضای خانواده برای مصرف تعداد محدود افراد خانواده آن را در منزل تهیه می کند که اگر مهارت آشپزی و دانش تغذیه ای خوبی داشته باشد، این غذا، از کیفیت و بهداشت بالایی هم برخوردار خواهد بود.

این متخصص علوم و صنایع غذایی تصریح کرد: وقتی فردی در محیط عمومی مانند ایستگاه مترو، نمایشگاه کتاب یا هر نمایشگاه دیگری، جاده های خارج شهر و خیابان‌های داخل شهر، غرفه یا مغازه ای دایر می کند یا صندوق عقب خودرو را اختصاص به قرار دادن مواد خوراکی می‌کند و صدها پرس غذا را در چنین محلی عرضه می‌کند، نام چنین غذایی، غذای خانگی نیست، بلکه مصداق تولید انبوه است و چون خطر آلودگی های میکروبی در تولید انبوه غذا تا چندین برابر افزایش می یابد، باید مکان تولید و عرضه تحت نظارت سازمان های بهداشتی از جمله دامپزشکی و بهداشت محیط قرار گیرد.

این عضو هیئت علمی دانشگاه اضافه کرد: بر اساس قانون، هر محلی که غذا برای عرضه به جامعه در آن طبخ شود، باید قابل بازرسی بهداشتی باشد و تمام شرایط بهداشتی را نیز رعایت کند اما برخلاف تصور بسیاری از افراد، در اغلب موارد، غذاهای خانگی عرضه شده در سطح شهر، غذایی است اصطلاحاً «زیر پله‌ای»، که در مکانی شخصی مانند پارکینگ منازل، با استفاده از تعدادی کارگر غیر مجاز و فاقد کارت بهداشتی، تعلیم ندیده و با نازل‌ترین مواد از نظر کیفیت، تهیه و طبخ می شود و چون تابلو و مشخصاتی نیز وجود ندارد، تابع قوانین اماکن عمومی نیست و در نتیجه، قوانین صنفی و اماکن عمومی بر آن صدق نمی‌کند و ورود به محل تهیه، نگهداری و طبخ آن نیز برای ماموران بهداشتی و دامپزشکی امکانپذیر نیست مگر این که ناظران بهداشتی با گزارش‌های مردمی مطلع شوند و در روندی زمانبر بتوانند حکم دادستانی را به دست آورند.

آراسب مقدم توصیه کرد: مردم بهتر است نه تنها در ماه رمضان، بل‌که در زمان‌های دیگر هم به منظور حفظ سلامتی خود و خانواده از مصرف غذاهایی که با عنوان خانگی در گوشه و کنار شهر به فروش می رسند، خودداری کنند.