سکه های ۵هزارتومانی در راه!

افکار نیوز : مدیرکل سازمان تولید اسکناس و مسکوک از ورود سکه ۲۰۰ تومانی به بازار از سال آینده به میزان محدود، رنگ بندی و بسته بندی خاص انواع سکهها و حذف ضرب سال از سکهها خبرداد و اعلام کرد سکههای طلای یک گرمی بانک مرکزی تا پایان سالجاری وارد بازار میشود.
به گزارش مهر، مجید صنیعی امروز در نشستی خبری گفت: هم اکنون سکه های رایج بازار ۲۵۰ ریالی، ۵۰۰ ریالی و یکهزار ریالی است که پایه های آلیاژی آنها مس، نیکل و آلومینیوم است که هر سال با توجه به نیازهای جامعه تولید می شود.

مدیرکل سازمان تولید و مسکوک با بیان اینکه سکه های دو هزار ریالی و ۵ هزار ریالی به مناسبت پنجاهمین سالگرد تاسیس بانک مرکزی ضرب شده است، تصریح کرد: به احتمال زیاد سکه های ۲ هزارریالی از سال ۹۰ به میزان محدود به جمع ۳ سکه رایج در بازار افزوده می شود.

وی دلیل این امر را نیاز به پول ریز رایج در کشور عنوان کرد و گفت: اسکناسهای ۵۰ و ۱۰۰ تومانی نیز دیگر منتشر نمی شود و با فرسوده شدن و از رده خارج شدن آنها سکه ها جایگزین آنها می شود.

سکه های ۱۰۰۰ تومانی

صنیعی با بیان اینکه سکه های ۵ هزار ریالی فعلا وارد بازار نمی شود، اما در سالهای آتی به جمع سکه های رایج افزوده خواهد شد، عنوان کرد: در محاسبات پولی بانک مرکزی به این نتیجه رسیده ایم که می توانیم سکه های هزار تومانی به جای اسکناس هزار تومانی نیز داشته باشیم، اما فعلا این برنامه اجرایی نخواهد شد.

این مقام مسئول در بانک مرکزی عنوان کرد: در سالهای بعد با ورود اسکناسهای درشتر تر دیگر به بازار می توانیم سکه های ۵ هزارریالی را نیز وارد بازار کنیم.

وی با بیان اینکه بسته بندی تولید انبوه سکه هایی که در بانک کارگشایی به حراج گذاشته می شود، طی ۱۰ سال گذشته تفاوتهای چشمگیری داشته است، افزود: اما بسته بندی سکه ها به صورت تکی تا کمتر از یک ماه پیش در بانک مرکزی انجام نمی شد، اما هم اکنون سکه های گرمی بانک مرکزی با بسته بندی های جدید تولید شده است.

ورود سکه های گرمی تا پایان سال به بازار

صنیعی با تاکید بر اینکه سکه های گرمی بانک مرکزی تا پایان سال جاری مانند سکه های دیگر بهار آزادی وارد بازار خواهد شد، افزود: در شرایط فعلی میزان تولید این سکه کم است و پس از اینکه به میزان انبوه تولید شود و بتواند نیازهای مردم را رفع کند، آن را از طریق بانک کارگشایی توزیع خواهیم کرد و قیمت آن با توجه به قیمت روز طلای جهانی خواهد بود.

ساماندهی بسته بندی سکه ها

وی هدف از ارائه سکه های بانک مرکزی به صورت بسته بندی های جدید را ساماندهی بازار بست بندی سکه و رفع سلایق فروشندگان در بسته بندی ها اعلام کرد و گفت: همچنین از این طریق وضعیت پلاکهای موسوم به سکه پارسیان که سکه محسوب نمی شوند، بلکه پلاک هستند، نیز ساماندهی می شود.

مدیرکل سازمان تولید اسکناس و مسکوک افزود: بارها مشاهده شده است که سکه هایی با عنوان سکه های بهار آزادی در بسته بندی در بازار خرید و فروش می شوند اما این سکه ها بهار آزادی نیستند، زیرا عیار سکه های بهار آزادی ۹۰۰ در هزار است.

به گفته وی همچنین بارها مشاهده شده است که خریدار آنها را با عنوان سکه هایی با عیار ۷۵۰ در هزار خریداری می کند اما در زمان فروش متوجه می شود که عیار این سکه ها ۷۵۰ در هزار نیز نیست، این در حالی است که در روی برخی از این بسته بندی ها آدرس و مشخصات و شماره تلفن فرد فروشنده حک شده اما مثلا ۶ ماه بعد برای مراجعه به منظور فروش همین سکه مشاهده می شود که این سکه بانکی نبوده است.

سوداگری در پلاکهای پارسیان

صنیعی نسبت به سکه های غیر بانکی که بهار آزادی نیستند هشدار داد و گفت: برای جلوگیری از سوداگری در بازاز سکه ها(پلاکهای پارسیان) تصمیم گرفتیم که سکه ها را با توجه به نیاز مردم در اندازه های کوچک یک گرمی وارد بازار کنیم. این در حالی است که موسسه استاندارد از سال ۸۵ تاکنون بارها نسبت به عیار سکه های پارسیان هشدار داده است، حتی طلافروشان منصف بازار نیز نسبت به این موضوع به طلا سازان هشدار داده اند.

صنیعی با انتقاد نسبت به این موضوع که بسته بندی سکه ها نیز مطلوب، یکنواخت و قابل اعتماد نیست، عنوان کرد: بانک مرکزی در برخی مواقع سکه ها را به مناسبتهای مختلف تولید می کند اما نیازی به ورود آنها به بازار نیست.

وی در مورد بسته بندی سکه ها توسط بانک مرکزی توضیح داد: بانک مرکزی با رصد کردن بازار سکه به این نتیجه رسید که باید وارد عمل شود و بسته بندی مناسب و قابل اعتمادی را برای سکه ها به مصرف کنندگان و حتی فروشندگان سکه ارائه نماید که هر سال نیز کیفیت این بسته بندی ها ارتقاء می یابد.

رنگ بندی بسته بندی سکه ها

این مقام مسئول در بانک مرکزی خاطرنشان کرد: تمام سکه های بهار آزادی اعم از تمام، نیم، ربع و گرمی با بسته بندی، رنگ خاص بسته بندی ها و ابعاد مختلف توسط بانک مرکزی به مرور وارد بازار خواهند شد. پس از آن نیز دیگر سکه ها بدون بسته بندی بانک مرکزی وارد بازار نخواهند شد.

مدیرکل سازمان تولید اسکناس و مسکوک ادامه داد: با بسته بندی سکه ها به نظر می رسد که سکه هایی که به صورت دسته بندی های چند تایی برای حراج وارد بانک کارگشایی می شود، در بسته بندی های ۲۰،۲۵ یا ۵۰ تایی به حراج گذاشته شود و این سکه ها نیز در بسته بندی های خاص باشد.

سال ضرب سکه حذف شد

وی با اشاره به اینکه مراکز خرید و فروش سکه با نرخ گذاری بر روی سکه هایی که دارای تاریخ پائین تری هستند و آنها را قیمتهای پائین تری از مردم خریداری می کنند، عنوان کرد: با توجه به این امر از ضرب سال بر روی سکه های گرمی خودداری کردیم تا سال ضرب سکه ها در قیمت آنها تعیین کننده نباشد تا تصمیمات شخصی و اعمال سلایق در آنها دخیل نباشد و این موضوع در بانک مرکزی در دست بررسی است.

صنیعی گفت: در صورت امکان بانک مرکزی قصد دارد که در ضرب سکه ها از ذکر سال پرهیز نماید تا تفاوتی در قیمت سکه ها بر اساس تاریخ آنها نباشد، این در حالی است که تاکنون سکه ها با ذکر سال تولید ضرب شده است، زیرا میزان طلا و عیار سکه ها با یکدیگر برابر است و تنها کیفیت سکه ها نسبت به سالهای قبل بهتر شده است.

به گفته وی وظیفه ساماندهی بازار سکه بر عهده بانک مرکزی است، زیرا این کالا نقش مهمی در تبادلات مردم دارد، از ۱۵ سال پیش تاکنون نیز اگر قیمت طلا در بازار دچار نوسان شود، قیمت سکه نیز به همان نسبت تغییر می کند، در عین حال وقتی قیمت سکه در بازارهای جهانی افزایش می یابد، تعداد و روزهای حراج سکه ها افزایش می یابد، همچنین در سایر شهرستانها نیز از طریق بانکها حراج سکه ها انجام می شود تا تعداد سکه های بیشتری وارد بازار شود و قیمتها تعادل داشته باشد.

مدیرکل سازمان تولید اسکناس و مسکوک گفت: سکه های ۵۰ و ۱۰۰ تومانی پس از ورود سکه های ۲۰۰ تومانی به بازار با توجه به مناسبتهای ملی و مذهبی با طرحهای مختلف در پشت آنها ضرب و وارد بازار می شود.

۳۰ تومان متوسط هزینه امحاء هر اسکناس

وی از امحای سالانه حدود ۸۵۰ میلیون قطعه اسکناس خبرداد و با بیان اینکه نسبت به اسکناسی که باید امحاء شود، عقب تر هستیم، متوسط هزینه امحاء هر قطع اسکناس را ۳۰ تومان اعلام و عنوان کرد: از نظر ما متوسط عمر اسکناس درشت ۵ سال و اسکناس ریز ۲ سال است، اما این روند در سایر کشورها اینگونه نیست و اکناسهای درشت را پس از ۳ سال از چرخه خارج می کنند.

صنیعی اسکناسها را حمل کننده آلودگی ها دانست و گفت: با تغییر اسکناسها در مدت زمان کوتاه تری از حمل آلودگی ها جلوگیری می شود، در عین حال با طولانی شدن زمان خروج اسکناسها از چرخه پولی کشور، دستگاهها پول شمار قادر به شمارش آنها نخواهند بود.

وی به افزایش حجم تراکنش بانکداری الکترونیک از ۴ به ۲۴ درصد اشاره کرد و اظهارداشت: متوسط عمر اسکناس در ایران بستگی به نحوه برخورد مردم دارد. عمر اسکناسهای ریز در کشور نیز افزایش یافته است.

این مقام مسئول در بانک مرکزی گفت: از سال ۸۲ تاکنون کشور از خرید کاغذ اسکناس از سایر کشورها بی نیاز شده و این کاغذ که از بهترین نوع کاغذ بوده و از استانداردهای بالایی برخوردار است در بانک مرکزی تولید می شود.

صنیعی یادآور شد: اسکناسهای ۱۰،۲۰، ۵۰ و ۱۰۰ تومانی دیگر تولید نمی شود اما سکه های ۵۰ و ۱۰۰ تومانی به ازای آنها تولید می شود و اگر از این نوع اسکناسها در بازار وجود دارد، از قبل بوده است.

وی همچنین درباره مشخصات ۵ سکه ای که در مراسم پنجاهمین سالگرد تاسیس بانک مرکزی توسط مسئولان این بانک رونمایی شد، گفت: کل تولیدات سازمان تولید اسکناس و مسکوک بانک مرکزی(ضرابخانه) به مناسبت یاد بود پنجاهمین سالگرد تاسیس این بانک شامل ۵ قلم سکه در آلیاژهای مختلف است.

سکه ۲ هزار ریالی

مدیرکل سازمان تولید اسکناس و مسکوک افزود: اولین قلم از این سکه ها، سکه ۲ هزار ریالی با آلیاژ مس، روی و نیکل با وزن ۶.۸ گرم و قطر ۲۶.۳ میلیمتر بود.

وی در مورد طرح و نقش این سکه گفت: طرح روی سکه ۲ هزار ریالی از دو خوشه گندم تشکیل شده که در وسط آن رقم ۲ هزارریال نقش بسته و در بالای رقم نوشته جمهوری اسلای ایران حک شده است. بر روی دیگر این سکه و در وسط تصویر بارگاه امام رضا(ع) قرار دارد که در بالای آن نوشته پنجاهمین سالگرد تاسیس بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران حک شده و در زیر آن سال ۱۳۸۹-۱۳۳۹ نقش بسته است.

سکه ۵ هزار ریالی

وی با بیان اینکه دومین سکه ۵ هزار ریالی با همان آلیاژ مس، روی و نیکل به وزن ۱۰.۱ گرم و قطر ۲۹.۳ میلیمتر است، تصریح کرد: دو نوع سکه مذکور به دلیل اینکه یادبود است، در تیراژ محدود ضرب می شود و فقط امسال در اختیار مردم قرار می گیرند.

این مقام مسئول در بانک مرکزی با تاکید بر اینکه ضرب سکه های ۲ هزار ریالی و ۵ هزار ریالی در سال آینده ادامه نخواهد داشت، افزود: این سکه ها بسته به سفارش ممکن است بین ۵ تا ۲۰ میلیون قطعه ضرب شود.

صنیعی در مورد طرح و نقش سکه ۵ هزار ریالی نیز گفت: طرح روی این سکه مانند سکه ۲ هزار ریالی است، با این تفاوت که به جای رقم ۲ هزار ریال رقم ۵ هزار ریال بر روی آن قرار گرفته است. بر وسط روی دیگر سکه ۵ هزارریالی نوشته پنجاهمین سالگرد تاسیس بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران که توسط یکی از اساتید برجسته خوشنویسی ایران انجام شده، قرار گرفته است.

وی ادامه داد: در اطراف آن ۵۰ دایره از کوچک به بزرگ که نشان دهنده ۵۰ سال قدمت بانک مرکزی است، حک شده است و در زیر آن نوشته سال ۱۳۸۹-۱۳۳۹ حک شده که بیان کننده سال تاسیس و پنجاهمین سال تاسیس این بانک است.

سکه نقره ۵ بهار آزادی

وی درباره مشخصات سومین قلم سکه ای که در بانک مرکزی ضرب می شود، عنوان کرد: سکه نقره در اندازه ۵ بهار آزادی به صورت یادبود پنجاهمین سالگرد تاسیس بانک مرکزی با وزن ۲۴.۹۵ گرم و قطر ۴۰ میلیمتر از جنس نقره خالص است که در جعبه های نفیسی قرار گرفته و همانند سکه های طلا در بانک کارگشایی به میزان کافی در اختیار مردم قرار می گیرد و توزیع می شود.

مدیرکل سازمان تولید اسکناس و مسکوک درباره طرح و نقش سکه نقره ۵ بهار آزادی نیز اظهارداشت: بر روی این سکه در مرکز نوشته پنجاهمین سالگرد تاسیس بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به صورت خوشنویسی شده توسط یکی از اساتید به نام ایران و در اطراف آن ۵۰ دایره از کوچک به بزرگ و در زیر آن نوشته سال ۱۳۸۹-۱۳۳۹ قرار دارد و در روی دیگر آن در مرکز تصویر ساختمان بانک مرکزی و نوشته لاتین پنجاهمین سال تاسیس بانک مرکزی و در زیر آن سال تاسیس به میلادی ۲۰۱۰-۱۹۶۰ قرار گرفته است.

سکه ۲.۵ بهار آزادی

صنیعی چهارمین سکه را سکه طلای یادبود در اندازه ۲.۵ بهار آزادی به مناسبت پنجاهمین سال تاسیس بانک مرکزی اعلام و بیان کرد: عیار طلای این سکه همانند سایر سکه های بهار آزادی ۹۰۰ در هزار است که وزن آن ۲۰.۳۴ گرم و قطر ۳۰ میلیمتر بوده که به تعداد محدود و به صورت یادبود است و به میزان وسیع در بازار توزیع نمی شود.

وی ادامه داد: سکه های مذکور به تعداد بسیار اندک ضرب شده و فقط در اختیار بانک مرکزی است و جنبه فروش ندارد. همچنین طرح این سکه همان طرح سکه ۵ بهار آزادی است.

سکه یک گرمی

وی ادامه داد: اما پنجمین سکه که قرار است همانند سکه های ربع، نیم و تمام بهار آزادی فراگیر شود، سکه یک گرمی یا اصطلاحا سکه گرمی با وزن ۱.۰۱ گرم و قطر تقریبی ۱۳.۳ میلیمتر است. عیار سکه گرمی نیز همانند سایر سکه های بهار آزادی رایج در بازار ۹۰۰ در هزار است.

مدیرکل سازمان تولید اسکناس و مسکوک در مورد تفاوت سکه یک گرمی با سایر سکه ها گفت: بانک مرکزی این سکه را در بسته بندی های خاصی به میزان نامحدود همانند سایر سکه های طلا به بازار عرضه خواهد کرد، اما بسته بندی آن امنیتی است.

وی در تشریح نکات امنیتی سکه گرمی گفت: در بسته بندی این سکه، کاغذ امنیتی دارای ۶ مشخصه قرار گرفته، به نحوی که این کاغذ همچون اسکناس دارای واتر مارک مواج بوده، دارای الیاف نامرئی فلورسنتی رنگی همچون اسکناس و جنس آن همانند جنس اسکناس است.

صنیعی در مورد مشخصات چاپی این سکه نیز گفت: آرم بانک مرکزی به رنگ صورتی بر روی آن قرار گرفته اما برای چاپ این آرم از مرکبی به نام مرکب ترمو یا حرارتی استفاده شده است که رنگ صورتی آن با کوچکترین حرارت یا لمس دست و حرارت بدن به تدریج محو می شود و پس از مدتی با سرد شدن، رنگ آن به جای خود بازمی گردد.

وی ادامه داد: ضمنا در طراحی گوشه های بسته بندی سکه گرمی ۴ گل ختایی کار شده که وقتی در مقابل نور قرار می گیرد، طرح ناقصی دارد که با همپوشانی طرح پشت آن تکمیل می شود. همچنین گلی در دور سکه کار شده که رنگ آن در بسته بندی سبزرنگ است و پشت آن نیز طرح تکمیلی گل قرار گرفته که در مقابل نور، دو طرح ناقص یکدیگر را کامل می کنند.

مدیرکل سازمان تولید اسکناس و مسکوک عنوان کرد: در حاشیه دور بر روی و پشت بسته بندی سکه ریز نوشته هایی مشاهده می شود که رنگ آن بر روی طرح چاپی سبز و در پشت به رنگ آبی است که اگر در زیر ذره بین مشاهده شود نوشته بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران قابل مشاهده است.

وی اضافه کرد: زمینه طرح پشت و روی سکه گرمی آبی است و آرم بانک مرکزی به صورت پراکنده بر روی آن چاپ شده است. برای چاپ آرم بانک مرکزی در این سکه از طراحی خطی با استفاده از مدالین استفاده شده، به این صورت که خطهایی موازی و با زوایای خاص بر روی آن تعبیه شده است.

صنیعی با بیان اینکه سکه های گرمی با طرح پرتره بر روی یک طرف آن در ضرابخانه های سایر کشورها کمتر ضرب می شود، دلیل این امر را مشکل بودن ضرب اینگونه سکه ها با توجه به ضرافت نقشهای آنها عنوان کرد و افزود: ضرب سکه گرمی کار نفیسی است که در ضرابخانه بانک مرکزی انجام شده است.

وی با اشاره به اینکه طرح پشت سکه گرمی با ظرافت خاصی طراحی شده، همچنین پورتره حضرت امام(ره) نیز با تمام ظرافتها بر روی آن تعبیه شده است، گفت: هیچکس انگیزه جعل این سکه ها را پیدا نخواهد کرد، زیرا قادر به ضرب این نقوش نخواهد بود، نکات ریزی در لبه های سکه کار شده که هیچ ماشین یا دستگاهی قادر به تعبیه نیست.

این مقام مسئول در بانک مرکزی با بیان اینکه بسته بندی های سکه گرمی در مورد سایر سکه های بهارآزادی نیز اعمال خواهد شد، گفت: همچنین ۶ نکته امنیتی به کار رفته در بسته بندی سکه گرمی در سایر سکه ها نیز اجرایی خواهد شد. هر سال نیز سکه ها با بسته بندی بهتری در اختیار مردم قرار می گیرد.

وی خاطرنشان کرد: البته یک مورد دیگر امنیتی در بسته بندی سکه های گرمی وجود دارد که آن شماره سریالی است که به عنوان شناسنامه تولید سکه ها که روز و زمان تولید آن مشخص است، بر روی سکه درج می شود. مرکب چاپ سریال نیز فلورسنتی است که زیر لامپ uv تبدیل به رنگ نارنجی می شود.