عامل قطعی و افت فشار گاز مشخص شد

به گزارش افکارنیوز، برای زمستان سالجاری ظرفیت پالایش گاز طبیعی ایران به طور متوسط روزانه ۳۰ میلیون مترمکعب و ظرفیت انتقال گاز کشور حدود ۱۰۰ میلیون مترمکعب در روز افزایش یافته است.

از این رو با بهره‌برداری از اولین ردیف شیرین سازی گاز در پالایشگاه فاز ۱۵ و ۱۶ پارس جنوبی روزانه ۱۰ تا ۱۲ میلیون مترمکعب، بهره‌برداری از طرح‌های ذخیره‌سازی سراجه و شوریجه در مجموع ۱۰ میلیون متر مکعب، پالایشگاه فجرجم ۵ تا ۷ میلیون مترمکعب، پالایشگاه هاشمی‌نژاد(به استثنای افزایش تولید شوریجه) ۲ تا ۳ میلیون مترمکعب و با انتقال گازهای ترش پارس‌جنوبی به پالایشگاه بیدبلند در مجموع بیش از ۳۰ میلیون مترمکعب به ظرفیت پالایش گاز کشور افزوده شده است.

عبدالحسین ثمری معاون مدیرعامل شرکت ملی گاز هم هفته گذشته ظرفیت تولید و پالایش گاز کشور ظرفیت تولید گاز با احتساب واردات از ترکمنستان و آذربایجان را روزانه بیش از ۶۰۰ میلیون مترمکعب اعلام کرده بود.

مسعود سامی‌وند مدیرعامل شرکت ذخیره‌سازی گاز هم از ثبت رکورد جدید برداشت گاز از مخازن ذخیره سازی خبر داده و یادآور شده است: روزانه بیش از ۷ میلیون مترمکعب گاز از مخزن سراجه قم برداشت می‌شود.

علاوه بر این در حال حاضر با اجرای طرح‌های افزایش تولید و رفع گلوگاه‌های تولید در پالایشگاه فجرجم روزانه توان تولید ۱۲۷ میلیون مترمکعب گاز، پالایشگاه هاشمی‌نژاد بیش از ۵۰ میلیون مترمکعب و در پالایشگاه بیدبلند روزانه نزدیک به ۳۰ میلیون مترمکعب گاز تولید و عرضه می‌شود.

در کنار اجرای طرح افزایش تولید گاز، ظرفیت انتقال گاز هم برای زمستان سالجاری با راه‌اندازی تاسیسات تقویت فشار گاز فامنین، بیجار در شمالغرب و تاسیسات تقویت فشار شاد در شمالشرق کشور روزانه ۱۰۰ میلیون مترمکعب افزایش یافته است.

واردات گاز ایران از ترکمنستان هم امسال با افزایش نسبت به زمستان سال گذشته به بیش از ۲۲ میلیون مترمکعب افزایش یافته است.

افزایش تولید گاز و خانه‌نشین شدن زمستانی صنایع

هر چند ظرفیت تولید و انتقال فعلی ایران به بیش از ۶۰۰ میلیون مترمکعب افزایش یافته است اما مجید بوجارزاده سخنگوی شرکت ملی گاز روز گذشته کل مصرف گاز کشور را ٥۴٥ میلیون متر مکعب اعلام کرده است.

از این رو با وجود تحویل روزانه بیش از ۱۳۵ میلیون مترمکعب سوخت مایع به صنایع و نیروگاه‌ها، بازهم شاهد قطعی و افت فشار گاز پتروشیمی‌ها، جایگاه‌های CNG و صنایع کوچک و واحدهای تولیدی در استان‌های مختلف کشور هستیم.

به عنوان نمونه محسن کهوند مدیرعامل شرکت گاز استان مرکزی از قطع و یا محدودسازی گاز ۲۲ کارخانه این استان به دلیل افت فشار شبکه سراسری گاز خبر داده است.

علاوه بر این شرکت ملی گاز ایران نسبت به افت فشار و قطعی گاز در چهار استان مازندران، اردبیل، آذربایجان غربی و کردستان هشدار داده است.

دلایل قطعی گاز، کمبود یا تغییر آرایش ایستگاه‌ها؟

به گزارش مهر، برای زمستان سالجاری با توجه به افزایش مصرف سوخت مایع در صنایع و نیروگاه‌ها از یک سو و افزایش ظرفیت پالایش و انتقال گاز نباید افت فشار و یا قطعی گاز در سطح شبکه گاز مشترکان خانگی، تجاری و جایگاه‌های سی. ان. جی به وقوع می پیوست.

آمارهای منتشر شده توسط شرکت گاز در حالی برای زمستان امسال از ثبت رکورد مصرف ۵۴۵ میلیون مترمکعب در روز حکایت دارد که زمستان سال گذشته بدون اجرای طرح‌های افزایش تولید، رکورد مصرف روزانه ۵۷۰ میلیون مترمکعب در روز ثبت شده بود.

پیگیری‌های مهر از شرکت ملی گاز حاکی از آن است که با توجه به تغییرات گسترده مدیریتی در سطح این شرکت گاز، برای زمستان سالجاری امکان اعمال مدیریت هوشمندانه ای در سطح شبکه انتقال و توزیع گاز در سطح ۱۰ خط لوله اصلی انتقال گاز انجام نگرفته است.

از این رو در برخی از خطوط که نیاز کمتری به گاز دارند گاز بیشتری تزریق شده و در برخی از خطوط پرمصرف گاز کمتری پمپاژ شده که این موضوع منجر به افت فشار و قطعی گسترده گاز در سطح شبکه سراسری شده است.

از سوی دیگر تغییر آرایش تاسیسات تقویت فشار، توربین‌ها و توربوکمپرسورها هم در قطعی و افت فشار گاز برای زمستان سالجاری تاثیرگذار است به طوری‌که زمستان سال گذشته به دلیل آرایش مناسب ایستگاه‌های گاز، افت فشاری در سطح شبکه سراسری به وقوع نپیوست.

ذکر این نکته ضروری است که از سال ۱۳۸۶ تاکنون بیش از ۲۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری برای ساخت و توسعه خطوط لوله و تاسیسات تقویت فشار جدید گاز انجام گرفته است.