مقصر اصلی گرانی برنج ایرانی کیست؟

مسئولان امر برای حفظ آرامش بازار از ثبات قیمت ها خبر می دهند، اما انگار بازار حرف دیگری برای گفتن دارد، چراکه در میان کاروان گرانی اجناس طی این روزها قیمت برنج سر به فلک کشیده که هر کس دلایل خاص خود را برای این نابسامانی ها ارائه می دهد.

 دوره ممنوعیت واردات برنج همزمان با فصل برداشت در جهت حمایت از  برنج کاران نگرانی هایی برای برخی اقشار به وجود آورده است.

حال برای اطلاع از آخرین وضعیت تولید و قیمت برنج به سراغ مسئولان امر می رویم: 

علی اکبریان نائب رئیس انجمن برنج  گفت: با توجه به وضعیت مساعد آب و هوا تولید برنج همانند سال گذشته بین دو میلیون و 200 الی 2 میلیون و 300 هزارتن خواهد بود.

به گفته وی با افزایش رغبت کشاورزان به کشت برنج های پرمحصول سطح زیر آن کشت حدود 20 درصد نسبت به سال گذشته افزایش داشته است.

اکبریان در پاسخ به این سؤال که امکان خودکفایی محصول وجود دارد، بیان کرد: در صورت حمایت دولت و بالابردن انگیزه کشاورزان به کشت برنج‌های پرمحصول، ظرف دو سال آینده، می‌توان به خودکفایی صددرصدی رسید.

نائب رئیس انجمن برنج با اشاره به آخرین وضعیت نرخ برنج در بازار افزود: در حال حاضر نرخ هر کیلو برنج درجه یک در استان‌های شالی 12 هزار تومان و برنج‌های پرمحصول 11 هزار و 500 الی 11 هزار و 600 تومان است که نسبت به یک ماه قبل هر کیلو 4000 تومان کاهش یافته است.

وی افزایش بار برای عرضه در استان های گیلان و مازندران و نبود خریدار را دلیل اصلی کاهش قیمت دانست.

افزایش سه هزار هکتاری سطح زیر کشت برنج در مازندران

دلاور حیدر پور رئیس جهاد کشاورزی مازندران از افزایش 3 هزار هکتاری سطح زیر کشت برنج در استان مازندران خبر داد و افزود: در صورت استمرار شرایط آب و هوایی پیش بینی می شود که کشت دوم و رتون در مقایسه با سال گذشته افزایش یابد به طوریکه میزان تولید کشت اول و دوم در استان مازندران به یک میلیون و 250 هزار تن برسد.

وی افزود: در سال جاری استقبال برنج کاران نسبت به کشت ارقام پرمحصول افزایش یافته به طوریکه از مجموع 212 هزار هکتار سطحی بالغ بر 70 هزار هکتار به کشت این محصول اختصاص دارد.

حیدر پور با اشاره به دلایل نوسانات قیمت از مبدأ تا بازار تهران، بیان کرد: در حال حاضر هر کیلو برنج کیفی درجه یک با نرخ حداکثر 11 هزار تومان در مازندران به فروش می رسد که با احتساب هزینه های حمل و نقل  و سود مغازه دار حداکثر باید با 100 درصد افزایش به مصرف کننده عرضه شود.

رئیس جهاد کشاورزی مازندران تصریح کرد: تبلیغات علیه بی کیفیتی برنج خارجی در فضای مجازی گرایش افراد به برنج ایرانی را همراه داشته و  از آنجاکه امکان تأمین صد درصد نیاز از منابع داخلی وجود ندارد، لذا قیمت ها نامتعارف افزایش پیدا می کند.

قیمت برنج منطقی نیست

کاوه خاکسار مدیر کل دفتر غلات وزارت جهاد کشاورزی  بیان کرد: سالانه دو میلیون و 200 هزارتن برنج در کشور تولید می شود که حداکثر نیاز بازار برای واردات 800 هزارتن است.

به گفته وی برخی افراد با شایعاتی مبنی بر کمبود برنج در داخل قصد دارند که واردات محصول را افزایش دهند .

خاکسار با اشاره به وضعیت نوسانات قیمت در بازار بیان کرد: قیمت برنج را باید از دو منظر عمده فروشی و خرده فروشی مغازه‌های سطح شهر مورد توجه قرار داد، چراکه  برخی خرده فروشان اقدام به افزایش کاذب قیمت‌ها می نمایند.

این مقام مسئول با بیان اینکه رغبت بالای مردم نسبت به مصرف برنج ایرانی از جمله دلایل افزایش قیمت‌ها به شمار می رود، گفت: گرچه برخی افراد کمبود برنج داخلی را دلیل نوسات قیت می‌دانند اما افزایش غیر منطقی برنج در بازار خرده فروشی ارتباطی به کمبود ندارد.

مدیر کل دفتر غلات وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه علت فروش هر کیلو برنج با نرخ 17 هزار تومان مشخص نیست، افزود: با توجه به آنکه قیمت منطقی برنج در استان‌های شمالی حداکثر 122 هزار تومان است، از این رو علت گرانی غیر منطقی در شرایطی که کمبودی در بازار وجود ندارد، مشخص نیست.