صرافیها قیمت سکه را اعلام نمیکنند. این درحالی است که دلار با پنجاه تومان افزایش بعد از ظهر آخرین دوشنبه آذر به ۱۴۳۵ تومان رسیده بود. سکه طلا از سویی دیگر به رغم فروش آن در بانکهای منتخب با پانزده هزار تومان افزایش با ۶۱۷ هزار تومان رسیده است. شواهد نشان میدهند که سیاستهای بانک مرکزی نتیجه عکس داده و سرکنگبین صفرا فزوده است.

از سویی دیگر نقدینگی سرگردان هر روز بیشتر می‌شود. بر اساس آخرین اعلام بانک مرکزی این نرخ با بیست و یک در صد افزایش به ۳۳۱.۸۰۰میلیارد تومان رسیده است و این یعنی پانصد درصد رشد نسبت به زمانی که دولت نهم بر روی کار آمد. کارشناسان برآنند تا وقتی نقدینگی مانند سیلی پرتوان سدی در مقابل خود نبیند، بازار بی‌دفاع در امان نخواهد بود.

محمد‌رضا خباز عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در گفتگو با فرارو؛ و در پاسخ به این پرسش که چرا تلاش‌های بانک مرکزی برای کنترل بازار سکه و ارز تاثیر عکس داشته است، گفت: «من معتقدم که بانک مرکزی تصمیمی برای حضور جدی در بازار ندارد و بانک مرکزی از عهده وظیفه ذاتی خود بر نمی‌آید و تصمیماتش، پخته و کارآمد نیست.»

خباز ادامه داد: «وظیفه ذاتی بانک مرکزی کنترل بازار ارز و دلار است. ولی در این راستا به صورت جدی عمل نمی‌کند. متاسفانه می‌گذارند کار خراب بشود بعد از این که کار خراب شد می‌خواهند اصلاح کنند و این امکان‌پذیر نیست. جلوی یک آب را می‌شود با بیل گرفت اما اگر کنترل نشد و سهل انگاری صورت گرفت با یک فیل هم نمی‌شود گرفت.»

وی افزود: «وظیفه بانک مرکزی حضور فعال در بازار است. الان بر اساس نرخی که من دارم هر سکه تقریبا ۶۲۵ هزار تومان است، در صورتی که هر سکه باید حدود ۵۵۰ تا ۵۶۰ هزار تومان باشد، این مقدار تفاوت را ما حباب می‌گوییم که این حباب به سود افراد ثروتمند و به ضرر افراد خرده پاست.»

عضو کمیسیون اقتصادی تصریح کرد: «از طرف دیگر این حباب کسری بودجه دولت را تامین می‌کند، حالا چه بلایی بر سر تولید می‌آید، خدا می‌داند. دیروز نرخ را من داشتم که هر دلار ۱۴۰۰ تومان بوده است ولی الان ۱۴۳۵ تومان شده است و این با نرخی که در قانون آمده است، حدود ۳۸۰ تومان تفاوت دارد.»

نماینده مردم کاشمر در مجلس گفت: «در این میان از این اختلاف نرخ رسمی و آزاد ارز چه کسی سود می‌برد. اول ثروتمندانی که با دلار بازی می‌کنند و چه کسی ضرر می‌کند، خرده‌پاهایی که تار و مار می‌شوند و در نهایت دولت از این مقدار تفاوت و از این حبابی که به وجود آمده است، می‌تواند کسری بودجه‌اش را جبران کند.»

وی ادامه داد: «ای کاش مستقیم و به صورت واقعی با مردم سخن بگویند که ما برای برطرف کردن کسری بودجه دلار را رها کرده‌ایم تا بتوانیم کسری بودجه‌مان را تامین کنیم. اگر این گونه گفته شود دلنشین‌تر است و هم افراد می‌دانند که قضیه چیست. بنا براین این که شما پرسیدید چرا سیاست‌های بانک مرکزی جواب عکس داده است، دلیلش این است که این سیاست‌ها جدی نیست.»

خباز در پاسخ به این پرسش که آیا نقدینگی سرگردان از عوامل بروز این التهابات در بازار ارز و سکه است، گفت: «در ابتدای دولت نهم میزان نقدینگی در بخش خصوصی کمتر از ۷۰۰۰۰میلیارد تومان بوده است، سال نخست دولت نهم مصادف شده بود با اولین سال برنامه چهارم توسعه. در این برنامه تکلیف شده بود که دولت باید تا حدود ۲۰ درصد نقدینگی را کاهش بدهد.»

نماینده مردم کاشمر ادامه داد: «دولت نه تنها میزان نقدینگی را کاهش نداد بلکه این مقدار تقریبا الان پنج برابر شده و پانصد درصد رشد پیدا کرده است. این نرخ رشد ۲۱ درصد متعلق به سال گذشته است و نه به سال اول برنامه.»

وی افزود: «نقدینگی به سیل تعبیر می‌شود. اگر سیل پشت سد جمع شود به حال جامعه مفید است، اما اگر رها شده و به داخل جامعه بیاید، همه جا را خراب می کند. سیل رها شده در شهر هم مسجد و هم میکده را خراب می‌کند. خانه عالم و خانه جاهل هر دو را خراب می‌شود. همه چیز را به هم می‌ریزد.»

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس ادامه داد: «هنر مردم یک شهر این است که نگذارند این سیل وارد شهر شود و این را پشت سد نگه دارند و به صورت آب‌راه از این استفاده بکنند. یک آبراه برای کشاورزی، یکی برای تولید، یکی برای تولید برق والا… متاسفانه وقتی سیل رها شده و کنترلش نکردند باعثمی‌شود که خرابی به بار بیاید و الان متاسفانه این خرابی در کشور به بار آمده است.»

خباز در پایان گفت: یکی از عوامل اصلی تورم و این بورسبازیها که نقدینگی یک روز به سمت طلا،ی ک روز به سمت ارز، روزی به سوی زمین و مسکن و هر روز به سوی چیزی میرود، این است که دولت نقدینگی بخش خصوصی را مدیریت نکرده است.