۹۰ درصد ذخیره ارزی خرج دولت شد

به گزارش افکارنیوز به نقل از مهر، در جلسه امروز چهارشنبه مجلس شورای اسلامی و در جریان بررسی مشکلات بخش کشاورزی باحضور وزیر جهاد کشاورزی، احمد توکلی رئیس مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی به ارائه آماری در خصوص وضعیت اقتصادی کشور پرداخت.

توکلی که پس از سخنرانی صادق خلیلیان وزیر جهاد کشاورزی سخن می گفت، در ابتدای سخنان خود گفت: از آقای خلیلیان تشکر می کنم که یک درصدی بیشتر از سایر وزیران برای دفاع از تولید مقاومت می کنند.

منتخب مردم تهران با بیان اینکه اقتصاد نفتی مستعد تورم و رکود است، گفت: اگر درآمد نفتی هنگفت باشد بیماری هلندی در اقتصاد به وجود می آید.

وی با بیان مثالی برای نمایندگان گفت: فرض کنید اقتصادی ۱۰۰ واحد تولید دارد دولت ۲۰ واحد به عنوان مالیات بر می دارد و ۸۰ واحد سهم ملت است در نتیجه تورم رخ نمی دهد. اما در شرایطی که دولت علاوه بر این درآمدها درآمد چاههای نفت نیز داشته باشد با فروش نفت درآمد ارزی به دست آورده و به بانک مرکزی می دهد و بدین ترتیب حدود ۴۰ واحد هم درآمد ارزی به دست می آورد.

وی ادامه داد: در این شرایط تورم بالا می رود زیرا دولت به سراغ بانک مرکزی رفته و ارز را به خارج از کشور می فرستد و کالا وارد می کند.

توکلی تصریح کرد: با ارز حاصل از فروش نفت نمی توان همه کالاها را وارد کرد چون برخی کالاها قابل تجارت است مثل گندم، گوشت و شیر اما برخی از کالاها غیر قابل تجارت است مثل خانه و زمین. در نتیجه تقاضا افزایش یافته و عرضه نمی تواند خود را با تقاضا تطبیق بدهد و تورم از بخش های غیر قابل تجارت نیز آغاز شده و خود را به بخش های قابل تجارت می رساند.

توکلی تاکید کرد: زمانی که دولت با درآمدهای ارزی اقدام به واردات کالاهای قابل تجارت می کند تولید ملی سرکوب می شود چون در کشور به علت تورم قیمت تمام شده تولیدات گران تمام می شود و واردات آن با قیمت کمتری صورت می گیرد.

وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اتکای بودجه کشور به نفت آماری را در این خصوص ارائه داد و گفت: در سال ۸۹ اتکای بودجه به نفت ۵۹ هزار میلیارد تومان در سال نود ۶۴ هزار میلیارد تومان و در سال نود و یک ۷۴ هزار میلیارد تومان بوده است. هر چه اتکای بودجه دولت به نفت شدیدتر شود آثار این بیماری هلندی شدیدتر می شود.

رئیس مرکز پژوهش ها خطاب به نمایندگان گفت: با کنترل و جهت دادن به تقاضا می توانیم به این فرآیند دامن نزنیم.

توکلی تصریح کرد: مصرف ارز از سال ۵۲ شدیدتر شده و بیماری هلندی یک بار سال ۵۴ یک بار سال ۶۲ یک بار سال ۶۸ رخداده است و از پایان سال ۸۵ تا امروز ادامه داشته است.

وی در این خصوص افزود: مصرف ارز به قیمت ثابت در دوران جنگ به ازای هر ایران ۶۰۸ دلار در دولت بعدی ۳۸۴ دلار در دولت خاتمی ۳۶۴ دلار و در ۵ سال اول دولت احمدی نژاد ۸۲۴ دلار بوده است.

توکلی ادامه داد: مجلس هم شریک تقصیر دولت در میل به خرج درآمدهای ارزی بوده است که در نتیجه آن تنها ۱۶ هزار میلیارد دلار از درآمد ارزی ۱۶۰ هزار میلیارد دلاری حساب ذخیره ارزی یعنی تنها ۱۰ درصد از این درآمد صرف تولید شده و بقیه آن صرف هزینه های جاری و عمرانی کشور شده است.

منتخب مردم تهران افزود: به همین دلیل مقام معظم رهبری در سیاست های کلی اصل ۴۴ دستور تشکیل صندوق توسعه ملی را دادند تا درآمد ارزی کشور صرف تولید ملی شود.

توکلی با اشاره به تصویب بودجه سال ۹۱ گفت: در بودجه امسال ناخنک هایی به این درآمد زدیم دولت می خواست با مشت بردارد ما ناخنک زدیم در سال بعدی هم این خطر وجود دارد که صندوق توسعه ملی به عاقبت حساب ذخیره ارزی دچار شود.

وی تصریح کرد: نتیجه اصرار به مصرف منابع ارزی این شد که تا امروز ما حدود ۲ هزار و ۵۰۰ طرح نیمه تمام ملی داریم و هر سال نیز این رقم افزایش می یابد.

رئیس مرکز پژوهش ها خطاب به نمایندگان مجلس نهم گفت: شما دوستان عزیز به خاطر تعلقاتی که به حوزه های انتخابیه خود دارید و کمبودهایی که در آنجا مشاهده می کنید خواستار اجرای طرح های جدید هستید که اگر این میل کنترل نشود مشکلات زیادی برای اقتصاد کشور به وجود می آید.

وی ادامه داد: ما در سال ۸۱ تا ۹۰،۱۹۰ هزار میلیارد تومان بودجه عمرانی تصویب کردیم که در عمل ۱۴۰ هزار میلیارد تومان آن تامین شد که منجر به تاخیر در اتمام پروژه های ملی شده و در نتیجه هزینه طرح های عمرانی افزایش یافت و نرخ رشد کشور کاهش پیدا کرد.

توکلی تصریح کرد: در طول این دوران به علت تاخیرها به ازای هر طرح عمرانی ۳.۵ برابر خرج کردیم.

رئیس مرکز پژوهش ها در بخش دیگر از سخنان خود به موضوع جلسه امروز پیرامون بررسی مشکلات کشاورزی پرداخت و گفت: اگر دامداران تقویت شوند زراعت تقویت می شود اگر در دامداری شیر اصل قرار گیرد گوشت هم به دنبالش می آید.

وی با تاکید بر اینکه میل به تنظیم بازار به شدت به دامداران ضربه می زند، گفت: من خدمت مقام معظم رهبری در حضور فعالان بخش اقتصادی عرض کردم دامداران کل کشور به مرکز پژوهش ها می آیند و گلایه دارند، آن وقت یک مسئول بی فکری می گوید بگذارید همه گاوهایشان را کشتار کنند، بگدارید همه شیرهایشان را به چاه بریزند و همه کارگرهایشان بیایند تحصن کنند ما شیرخشک وارد می کنیم و بازار را تنظیم می کنیم.

توکلی ادامه داد: اگر مسئولی اعتراض کند در صورتی که از جلسه اخراج نشود از هیئت دولت اخراج می شود.

وی با اشاره به حمایت غرب از کشاورزان گفت: آمریکا ۱۳۶ سال است که به کشاورزان یارانه می دهد.

توکلی در ادامه به حمایت های کشورهای غربی از کشاورزی اشاره کرد و گفت: وزیر اقتصاد فرانسه در اجلاسی تاکید کرده است چون زمین با فرهنگ جامعه در ارتباط است موضوع اقتصادی نیست.

وی با بیان اینکه دولتی‌ها دو جور حرف می زنند در صحن یک جور و پیش رئیسانشان طور دیگر، گفت: واردات گوشت به صورت بسیار غیر بهداشتی در کشور اتفاق می افتد و تحقیقات مرکز پژوهش ها نشان می دهد یک عده خاص در واردات گوشت دست دارند.

توکلی ادامه داد: قیمت تمام شده گوشت گوساله ۱۵ هزار و ۶۰۰ تومان است اما دولت ۹ هزار و ۶۰۰ تومان می فروشد درست است که شما فکر مصرف کننده هستید اما در درازمدت هم به مصرف کننده و هم به تولید کننده ضرر می زنید.

وی همچنین از قیمت خرید تضمینی گندم نیز انتقاد کرد و گفت: اگر مصرف ارز کنترل نشود تولید کشور ضربه جبران ناپذیری خواهد دید.

در ابتدای سخنرانی توکلی یکی از نمایندگان در اعتراض گفت: اعتبارنامه ایشان تصویب نشده و نمی توانند سخنرانی کنند.

حسن ابوترابی فرد نایب رئیس مجلس شورای اسلامی که در غیاب لاریجانی ریاست جلسه را برعهده داشت، گفت: ایشان فقط نمی توانند در رای گیری ها شرکت کنند و حق اظهارنظر دارند.