10 روز پس از تحریم‌های جدید آمریکا/روحانی: زنجیر تحریم‌ها را پاره کردیم!

حسن روحانی دیروز (دوشنبه) در دیدار نوروزی با جمعی از کارگزاران نظام  و مدیران دستگاه‌های مختلف اجرایی کشور، تولید را مقدمه ای برای اشتغال و رشد اقتصادی دانست و گفت: «تلاش برای تولید اشتغالزا در کشور وظیفه ای دینی، ملی و انقلابی است و هدفگذاری دولت در سال جدید، اشتغال بالای 700 هزار نفری است .»

روحانی در این دیدار که در دفتر رییس جمهور برگزار شد؛ با آرزوی سالی توام با رفاه عمومی ، اشتغال جوانان، امنیت و رشد و شکوفایی در همه زمینه های اقتصادی، اجتماعی ، فرهنگی و سیاسی ، گفت: «اشتغال یکی از مهم‌ترین مسایل اقتصادی، اجتماعی و امنیت آفرین کشور است و اگر مردم احساس کنند اشتغال در مسیر درستی قرار گرفته ، امید و آرامش عمومی در جامعه افزایش خواهد یافت.»

آمارهایی با ارزش تبلیغاتی!

رئیس جمهور به تلاش های دولت در عرصه اشتغال اشاره کرد و با بیان اینکه در دنیا طی سال های گذشته تنها چند کشور بوده اند که توانسته اند اشتغال بالای 600 هزار نفر ایجاد کنند ، گفت: «درسال گذشته به طور میانگین موفق شدیم 700 هزار اشتغال ایجاد کنیم اما باید برای بالا بردن این رقم با توجه به آمار انباشته شده متقاضیان کار، تلاش ها مضاعف شود.»

روحانی در حالی دولتش را جزو چند کشوری که توانسته اند بالای 600 هزار شغل ایجاد کنند معرفی کرده است که اولا آمارها خلاف ادعاهای دولتمردان است و دیگر اینکه ایشان اگر می‌خواهند قیاس کنند بهتر بود میزان بیکاران و نرخ ایجاد اشتغال را در آن کشورها مد نظر قرار می‌دادند تا نسبت دقیق به دست آید.

فرض کنید، کشور «الف» که 1 میلیون بیکار دارد، سال گذشته 400هزار شغل ایجاد کرده است. در سمتی دیگر کشور «ب» 7میلیون بیکار دارد و در مدت زمانی مشابه 700هزار شغل را پایه گذاری کرده است. اکنون اگر تنها به میزان ایجاد اشتغال نگاه کنیم کشور «ب» موفق‌تر به نظر می رسد اما به واقع و در نسبت با جمعیت بیکار کشور «الف» 40درصد ایجاد شغل کرده و کشور «ب» 10درصد. این همان شیوه ای است که متاسفانه دولت تدبیر و امید در ارائه آمارها از آن سود می برد. یعنی برخی آمار به صورت ابتر ارائه می‌شود که تنها ارزش تبلیغاتی دارند.

رئیس دولت یازدهم در حالی در ماه های پایانی دولتش این موضوع را عنوان می کند که در ایام انتخابات با انتقاد از وضعیت بیکاری وعده داده بود که این معضل را برطرف خواهد کرد. اما مطابق گزارش هایی که در ماه های پایانی سال 95 در روزنامه های حامی دولت منتشر شد آمار بیکاری روند افزایشی داشته است.

خروج از رکود و سایه تهدید!

روحانی در بخش دیگری از سخنان خود، تراز مثبت تجاری ،تورم تک رقمی و خروج از رکود ، تقویت روند اشتغالزایی، جذب سرمایه خارجی ، نوسازی صنایع حمل و نقل هوایی، ریلی و جاده ای و فعال کردن 24 هزار واحد صنعتی در کشور را از دستاوردهای دولت یازدهم برشمرد  و با اشاره به نقش ارزنده برجام در تحقق بخشی به این دستاوردها گفت: «هدف ما در برجام این بود که سایه تهدید را از سر کشور برداریم و همچنین زنجیر تحریم های ظالمانه و تحمیلی را پاره کنیم که همه اینها در سایه کمک های خداوند ، هدایت‌های مقام معظم رهبری و حمایت‌های مردم تحقق یافت.»

رئیس جمهور در حالی از خروج از رکود و تورم تک نرخی سخن می گوید که نه مردم نه تنها تصمیم ها و بی تدبیری های دولت در زمینه واردات بی رویه، به اقتصاد ملی خسارت وارد کرد. فقط در یک ساله اجرای برجام، 500 هزار نفر بر شمار بیکاران افزوده شد و صدها کارخانه تعطیل شدند. متاسفانه اکنون تازه، شروع پدیداری آثار بی‌تدبیری های دولت است و اثرات تلخ این روزمرگی و روش «باری به هر جهت» ، در سال جاری و سال آینده بیشتر پدیدار خواهد شد.

دست‌کم زنجیرهای تازه تحریم‌ها را ببینید؟!

موضوع دیگری که رئیس جمهور به آن اشاره کرده است «پاره کردن زنجیر تحریم های ظالمانه و تحمیلی» است. چگونه می توان چنین چیزی را بیان کرد و آن را دستاورد دولت یازدهم خواند، وقتی در همین ایام عید در آمریکا طرح هایی برای تحریم ایران پیشنهاد شد و حتی برخی از آنها به تصویب هم رسید.

نادیده گرفتن واقعیت های روشن از طرف دولتمردان به جهت دستاورد سازی برای برجام که تقریبا تنها دل مشغولی چهار ساله دولت بوده است هم تعجب برانگیز و از طرفی هم چرایی آن به راحتی فهم می شود. وقتی تمام بنا بخواهد بر یک ستون استوار گردد فرو ریختن آن یعنی فرو ریختن بنایی که دولت وعده های بسیار و نتایج ضعیف آن را تبلیغ می کند. بنایی پوشالی که بر یک ستون ایستاده و تازه بیشتر اختیار آن در دست بدعهدان غربی است.

اما دور شدن سایه تهدید همان بهانه نخ نمای تکراری است که دیگر حتی موجب تعجب ملت ایران هم نمی شود. مدافعان سرسخت شکل گیری «برجام، به هر طریق» روزگاری با تب و تاب از سایه تهدید و جنگ سخن می گفتند و برجام را فرصتی برای دور کردن کشور از جنگ می نامیدند، اما جالب این بود که ملت بزرگ ایران، همان ایام هم به رخ دادن جنگ در آن فضا و به آن دلایل بیشتر به صورت مضحکه ای می نگریستند که عده ای را در برخی روزنامه ها و رسانه ها جارچیان آن قرار داده اند. حقیقت آن بود که ملت، پشت این «سایه جنگ» مترسکی را که غرب برای مرعوب کردن مردم ایران ساخته و پرداخته بود دیده بودند و این ادعا چیزی جز تلاش برای فرافکنی وعده‌ها و ناکامی‌های برجامی نیست.

اکنون که حتی برخی صاحب نظران و روزنامه نگاران و سیاست مداران غربی و آمریکایی به این نکته که گزینه نظامی بلوف بی اثری است اذعان کرده اند؛ به اینکه آمریکا را دیگر توان رویارویی نظامی در خاورمیانه نیست آن هم با کشوری مانند ایران؛ آمریکایی که در افغانستان و عراق در گل فرو رفته بود، چرا باز برخی در داخل اصرار دارند از آن استفاده کنند؟ این دلیلی جز توجیه امضای برجامی است که نقاط ضعف بسیاری دارد؟ دلیلی جز تلاش برای وارونه جلوه دادن حقایق و ژست پیروزمندانه گرفتن برای انتخابات؟

بازهم تفاخر به رشد بی کیفیت

روحانی اظهارداشت: «ما برای نخستین سال از زمان تصویب سند چشم انداز 20 ساله جمهوری اسلامی ایران، به رشد 8 درصدی در سال 95 دست یافتیم و این تحقق آرزویی 12 سال در این عرصه بود.»

رئیس جمهور، آسیب ناپذیری در برابر فشارهای خارجی را  از جمله اهداف اقتصاد مقاومتی دانست و گفت: «خودکفایی در عرصه تولید گندم و تامین مواد غذایی ، تامین گاز مورد نیاز کشور و افزایش صادرات نفت و میعانات نفتی ، تلاش هایی در عرصه اقتصاد مقاومتی بود.»

روحانی افزود: «عده ای تلاش دارند حقایق را معکوس جلوه دهند و فکر می کنند با وارونه کردن حقایق به دولت ضربه می زنند، اما این اقدام مردم را مایوس و ناامید می کند که ضربه  به نظام ، کشور و ملت است . باید واقعیات را به مردم گفت و شرایطی سالم، شفاف و رقابتی را ایجاد کنیم تا مردم بتوانند انتخاب درستی انجام دهند.»

روحانی در بخش دیگری از سخنان خود به دو انتخابات مهم و سرنوشت ساز اردیبهشت ماه اشاره کرد و گفت: «در انتخابات پیش رو ، آنچه مهم است حضور حداکثری مردم در پای صندوق های رای و  تشویق همگان به رای دادن است.»

چه کسانی مردم را مایوس می‌کنند!

رئیس جمهور تصریح کرد: «مایوس کردن مردم از حضور در پای صندوق های رای حرکت در مسیر دشمنان ملت است و مردم بدانند سرنوشت کشور با نتیجه صندوق آراء رقم می‌خورد و حضور آنان در انتخابات، برای عظمت کشور بسیار اهمیت دارد.»

لازم به یادآوری است که انتقاد مایوس کردن مردم نیست. انتقادهایی که بر پایه استدلال و دلایل و شواهد متقن بیان می شود تذکری است به دولت. اما به راستی چه کسانی باعث یاس مردم می شوند؟ آن مدیر دولت تدبیر و امید که می گوید ما فقط توانایی تولید «آبگوشت بز باش و قورمه سبزی» داریم و یا حمایت دولتمردان تدبیر و امید از غارتگران بیت المال و امانتدار خواندن آنها؟ یا معوقه نامیدن بزرگ‌ترین اختلاس؟ یا ضعیف جلوه دادن توان نظامی ایران در برابر آمریکا؟ و.... به راستی کدام مایه یاس و دلسردی است؟

روحانی در ادامه انتخابات را کلید جمهوریت و مردمسالاری و از مبانی مشروعیت برشمرد و گفت: «جمهوری اسلامی ایران متکی به رای مردم و انتخابات است و اهداف بلند ملت و کشور از این طریق محقق می شود.»

رئیس جمهور با اشاره به نقش و اهمیت حضور پرشور و باشکوه مردم در انتخابات در تقویت جایگاه کشور در عرصه بین المللی اظهارداشت: «ما دنبال برگزاری انتخاباتی پرشور، باشکوه و توام با اخلاق و رقابت در کشور هستیم و خواهان انتخاباتی همانند برخی کشورها که با بداخلاقی و تخریب مواجه بود، نیستیم.»

روحانی با اشاره به اینکه باید نتیجه صندوق‌های رای، شکوفایی اهداف مورد نظر ملت ایران باشد و  همه قوا باید دست به دست هم دهند و حضور حداکثری توام با اخلاق و راستگویی را در انتخابات پیش رو رقم بزنند، گفت: «رشد نظام در سایه مشارکت مردم و صندوق های آراء است و ضروری است که همگان مردم را به حضور فعال‌تر و حداکثری در پای صندوق های رای تشویق کنند و  مردم نیز باید همیشه به صندوق های رای امید داشته باشند و اگر مایوس شوند و این امید قطع شود، پایان مردمسالاری و دمکراسی است.»