به گزارش افکارنیوز به نقل از ايسنا، در فناوري نانو اندازه بسيار مهم است و روشهاي اندازهگيري يک نانوذره نقش حياتي در پيشرفت آن ايفا ميکنند. محققان دانشگاه علوم و فناوري شانگهاي چين از طيف رنگي نور پراکنده شده ناشي از تشديد پلاسمون سطحي نانوذرات طلا براي اين منظور استفاده کردند. اين طيف رنگي را ميتوان به وسيله ميکروسکوپ زمينه تاريک مشاهده کرد.

سطح پیک‌های قرمز، آبی و سبز که توسط این نانوذرات پراکنده شده‌اند، مستقیماً با قطر آنها ارتباط دارد. بدین‌ ترتیب محققان به کمک نرم‌افزار مطلب طول موج‌ها را به اندازه ذره تبدیل کردند.

اندازه نانوذرات طلا، مس و نقره را می‌توان به کمک اثر تشدید پلاسمون موضعی سطح(LSPR) تعیین کرد. این پدیده از برخورد نور با الکترون‌های سطحی و پراکنده شدن آن ناشی می‌شود و اساس بسیاری از کاربردهای نانوذرات در فتونیک را تشکیل می‌دهد.

این تکنیک، روش مناسبی برای تخمین اندازه نانوذرات فلزی است و وقت کمتری نسبت به سایر روش‌ها می‌گیرد. همچنین امکان استفاده از آن در محیط واقعی وجود دارد و خطای اندازه‌گیری آن کمتر از پنج نانومتر است.

اساس این روش از مدت‌ها قبل شناخته شده، ولی در این پژوهش از یک نرم‌افزار ریاضی برای آنالیز خواص نوری و نسبت دادن آن به اندازه نانوذره استفاده شده است. این ابزار می‌تواند در کاربردهایی مانند حسگرهای شیمیایی و تصویربردای زیستی به کمک نانوذرات طلا بسیار باارزش باشد.

دانشمندان هم‌اکنون در حال گسترش محاسبات تئوری برای نانوذرات فلزی دیگر نظیر نقره و مس با ابعاد و اشکال مختلف هستند. محدودیت این روش شدت پراش نور است که با توان ششم قطر ذره نسبت مستقیم دارد. لذا برای ذرات بسیار کوچک میزان پراش نور ناچیز است و برای مشاهده آن به ردیاب‌های با حساسیت بالاتر و منابع نوری با توان بیشتر نیاز است.