به گزارش افکارنیوز، کدو گیاهی یک ساله و علفی، دارای ساقه بلند و رونده، برگ هایی به شکل قلب، پهن و پوشیده از کرک های زبر و گل های زرد رنگ است. میوه آن بسته به نوع کدو در بعضی انواع جوان، نارس و سبز مصرف شده و در برخی کاملاً رسیده مصرف می شود. منشا این گیاه را مکزیک و امریکای مرکزی دانسته اند.

ترکیبات غذایی شیمیایی کدو سبز


آب، ویتامین A، C، ۱B، ۲B، ۳B، E، PP، چربی، قند، پروتئین، کلسیم، آهن، فسفر، پتاسیم، منیزیم، روی، منگنز، مس، فولات، آلفا و بتاکاروتن و فیبر.

خواص غذایی دارویی کدو سبز


کدو از نظر طب قدیم ایران طبیعت سرد و تر دارد.
به دلیل طبیعت سرد کدو، خوردن آن در مناطق حاره و گرمسیر بسیار مفید بوده و بدن را سالم نگه می دارد.
برای اشخاص گرم مزاج و صفراوی بسیار مفید و خونساز نیز می باشد.
کدو از زمان های قدیم برای تنظیم قند خون و افزایش ترشح انسولین بدن به کار می رفته، به همین دلیل به افراد مبتلا به دیابت یا کسانی که قند خون شان پایین می افتد، توصیه می شود از انواع کدو به طور منظم استفاده کنند.
کدو دارای کالری کمی است، بنابراین برای کسانی که می خواهند وزن کم کنند، بسیار مناسب می باشد.
مصرف کدو از افزایش قند و چربی خون جلوگیری می کند. برای معالجه قند و چربی خون کافی است آب آن را بگیرید و روی آن آب لیموترش تازه ریخته و روزی یک لیوان میل نمایید.
کدو یبوست و سوءهاضمه را رفع و رگ های بدن را تمیز می کند همچنین به کاهش پیشرفت تصلب شرایین کمک می کند.
همچنین برای یرقان بسیار مفید بوده و تب را پایین می آورد.
کدو ادرارآور است، بنابراین مصرف آن برای رفع اختلالات کلیه و مثانه بسیار مفید می باشد.
محققان اعلام نموده اند مصرف میوه و سبزی های تازه از جمله کدو و کرفس در درمان جوش و پیشگیری از بروز آن نقش موثری داشته و مصرف آن به نوجوانان در سنین بلوغ توصیه می شود.
کدو حاوی مقدار زیادی مواد ضد سرطان و آنتی اکسیدان است و مصرف آن از بروز سرطان و پیری زودرس سلول ها جلوگیری می کند.
خوردن سبزیجاتی با فیبر بالا از جمله کدوی سبز باعثمی شود سموم سرطان زا از سلول های کولون دفع شده و فولات، ویتامین «ث» و بتاکاروتن موجود در آن از این سلول ها در برابر مواد شیمیایی که باعثسرطان کولون می شوند، محافظت کنند.
کدو در کاهش خطر سرطان پروستات در مردان به ویژه بالای شصت سال موثر است که این اثر به دلیل آلفا و بتاکاروتن موجود در کدو می باشد.
خوردن کدو در پیشگیری از سرطان ریه بسیار موثر است از این رو خوردن آن به اشخاص سیگاری و حتی کسانی که با این اشخاص زندگی می کنند، توصیه می شود.
همچنین مس یافت شده در این نوع کدو تاثیر بسزایی در کاهش علائم دردناک آرتروزهای روماتیسمی دارد.
منیزیم موجود در کدو نیز برای کاهش خطر حمله قلبی و سکته مفید است.
انواع کدو دارای ویتامین های زیادی است و برای بیماری های قلبی بسیار مفید می باشد. همچنین این مواد با کاهش سطح کلسترول بد خون در پیشگیری از صدمه به دیواره عروق موثرند.
کدو سبز سرشار از ویتامین A، بوده و در بهبود بینایی، رشد و نمو بدن و مصونیت آن در برابر بیماری های عفونی تاثیر بسزایی دارد. همچنین موجب پیشگیری از سرماخوردگی، آنفلوآنزا و تقویت دستگاه ایمنی بدن می شود.
اگر مبتلایان به سینوزیت هنگام پختن کدو، پارچه کلفتی روی سرشان انداخته و سر خود را روی بخار کدو بگیرند تا حدودی درد این بیماری تسکین می یابد.
خوردن آب کدو با تمرهندی پاک کننده روده ها و کلیه ها می باشد.
توصیه می شود برای رفع دندان درد با آب کدو غرغره کنید.
برای درمان درد گوش چند قطره آب کدو در گوشت تان بچکانید.
از گوشت کدو به صورت ضماد برای درمان سوختگی ها، ورم ها، جوش و کورک استفاده می شود.
اگر پوست کدو سبز را سوزانده به صورت گرد در محل خونریزی ها قرار داده و کمی فشار دهید فوراً خونریزی قطع شده و برای بهبود جراحات و تسکین سوزش آن اثر شفابخش دارد.
حکیم ابوعلی سینا کدوی پخته را(بدون اضافه نمودن شکر) یکی از غذاهایی معرفی کرده که قدرت حافظه را زیاد می کند.
مصرف کدوی پخته برای تسکین عطش، حرارت درونی به ویژه حرارت جگر مفید است.
تخم کدو و گوشت آن هر دو دارای خواص درمانی پیشگیری از سرطان هستند. یکی از دلایل خاصیت ضد سرطانی انواع کدو، وجود کاروتنوییدهای در آن است.
پوست کدو برای درمان پیسی یا ظهور لکه های سفید روی پوست بدن تا حد زیادی موثر است. برای این منظور پوست کدو را خشک کرده و بعد بسوزانید، خاکستر آن را با سرکه مخلوط کنید و روی محلی که تغییر رنگ داده است، بمالید.

تذکر


۱. هنگام خرید کدو، آنهایی را بخرید که سنگین تر از اندازه شان باشند و پوستی براق و تمیز دارند. پوست آن نباید خیلی سفت باشد چون پوست سفت نشان دهنده بیش از حد رسیده بودن کدوست. کدوهایی را که اندازه متوسط دارند خریداری کنید چون آنهایی که خیلی بزرگ هستند ممکن است الیافی باشند، همچنین آنهایی که خیلی کوچک هستند، مزه خوبی ندارند.
۲. کدوی سبز خیلی نازک و شکننده است و باید آن را با دقت حمل کرد. سوراخ های روی کدو نیز نشان دهنده فساد و خرابی در آن است.
۳. کدو را باید نشسته در کیسه پلاستیکی در یخچال نگهداری کرد.
۴. گوشت کدو زود هضم است و چنانچه با گوشت و حبوبات پخته شود، به هضم آنها نیز کمک خواهد کرد و در زود پخته شدن آنها هم تاثیر فراوان دارد.
۵. مصرف زیاد کدو برای کسانی که از دردهای دستگاه گوارش رنج می برند، مضر است.
۶. خوردن کدو برای کسانی که طبع سرد داشته یا در مناطق سردسیر زندگی می کنند، خوب نیست زیرا ایجاد نفخ، سنگینی و درد معده می کند، بنابراین اگر این افراد بخواهند کدو مصرف نمایند حتماً باید آن را با ادویه های گرم مانند خردل، سیر، فلفل و نعناع میل نمایند.
۷. برای اشخاصی که دل درد و نفخ روده دارند مفید نیست، در عین حال موجب سستی، بی حسی معده و روده می گردد.

روزهاي زندگي/ شماره ۴۳۵/ نيمه اول دي ماه ۹۲/ تهيه و تنظيم: محبوبه بهرام مصيري/ صفحه ۱۸